Connect with us

technokrata

Az Intel váratlanul gyorsított a Centrino ütemtervében

Dotkom

Az Intel váratlanul gyorsított a Centrino ütemtervében

Idén tavasszal az enyhébb idő egyben a Centrino mobiltechnológia megjelenését is magával hozta. Az ekkor debütált Pentium M (kódnevén Banias) utódja, a Dothan előzetes becslések szerint valamikor 2003 legvégén érkezett volna – a menetrendben azonban változás állt be.

Úgy tűnik, az Intel ki akarja használni a mobil számítógépek szegmensében szerzett, szinte teljes dominanciáját. A Centrino sikerén felbuzdulva a jelenleg kapható Pentium M processzorok utódjának szánt, Dothan kódnévre hallgató CPU-k ugyanis a korábban már szintén kedvezően módosított megjelenési időponthoz képest még hamarabb kerülhetnek a piacra. Az Intel a 90 nanométeres gyártási eljárással készített Pentium M (ez lenne a Dothan) processzorát ugyanis még ez év harmadik negyedévének végén, vagy a negyedik negyed elején (tehát szeptember-október magasságában) ki kívánja adni. Ez amiatt meglepő, mert tavasszal még csúszásokról lehetett olvasni.

Ezen információ ellenére sem várható, hogy a következő év elejéig elérnék a Pentium M processzorok a 2 GHz-es határt. A 2 MB-os másodszintű cache-sel és 400 MHz-es rendszerbusszal bíró Dothan órajele ugyanis még a sok tartalékot magában rejtő 90 nanométeres gyártási eljárásnak köszönhetően sem szökik fel túlságosan (megjelenésekor 1,8 GHz-es lesz a legnagyobb teljesítményű példány).

Ennek a következő két prózai oka van: 1, nem rugaszkodhatnak el túlságosan a jelenleg, illetve az akkor kapható mobilprocesszorok csúcsától, ez ugyanis gazdaságtalan lenne az Intel számára; 2, nemcsak a noteszgépekbe szánt CPU-k, hanem a teljes lapka-skála (asztali és szerverprocesszorok) átállása közel egyszerre zajlik majd, ami valószínűleg zökkenőkkel fog járni.

Az új processzorokat az Intel 855GME chipset fogja támogatni, illetve megjelenésükkel egy időben új generációs WLAN megoldások is debütálni fognak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle