Connect with us

technokrata

Egyszerűsített, de továbbra is hatékony e-mail titkosítás

Dotkom

Egyszerűsített, de továbbra is hatékony e-mail titkosítás

Egy kaliforniai cég új eljárásának köszönhetően egyszerűsíthető az e-mailes titkosítás folyamata.

A Voltage Security e-mail titkosítási rendszere a jelenleg használt eljárásból indult ki. Napjainkban a kódolás feloldása kétkulcsos megoldás révén érhető el: egy személyesen eltárolt és egy, a nyilvánosság számára is hozzáférhető kulcs biztosítja az üzenetek titkosságát. A Voltage azonban picit másként közelítette meg a témát: az úgynevezett nyilvános kulcs a küldő e-mailcíméből fakad, ezáltal a kódolás visszafejtésének eljárása egy lépéssel lerövidül.

Sathvik Krishnamurthy, a Voltage vezérigazgatója elmondta, hogy így nincs szükség a titkosítás hitelesítésének megszerzésére; mindemellett viszont a titkosítás szintje ugyanolyan marad, mint a jelenleg létező nyíltkulcsos hitelesítés esetén. A cég vezetői elmondták, hogy szoftverük egyszerűsége miatt elsősorban azon cégek érdeklődése várható, amelyeknél megvan az igény a titkosított kommunikációra, ám a jelenlegi rendszerek bevezetésétől elriadtak, annak (vélt vagy valós) bonyolultsága miatt.

Mi sem jelzi jobban a Voltage technikájának egyszerű használhatóságát, hogy a cég által fejlesztett szoftvert csak a küldőnek kell alkalmaznia (természetesen a másik oldalon sem árt egy a cég programjából, hiszen a választ sem árt titkosítottan küldeni). A címzett a kódolt üzenet fogadását szinte bármelyik, népszerű e-mail klienssel megteheti: Outlook (Express), Eudora, BlackBerry stb. Már elkészült az IBM Lotus Notes szoftverére fejlesztett tesztváltozat is.

Krishnamurthy azt is közölte az érdeklődőkkel, hogy szoftverük használata érezhetően csökkentheti a titkosítási rendszerek adminisztratív költségeit – igaz, azt nem árulta el, hogy ez pontosan mekkora összeg lehet. A vezető elmondta: már kereskedelmi forgalomban is elérhető fejlesztésük; használatára példaként a Silicon Valley Bankot és az eHealthInsurance-t nevezte meg.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák