Connect with us

Hirdetés

technokrata

Biztonságos(nak hitt) Mac OS X-ek

Dotkom

Biztonságos(nak hitt) Mac OS X-ek

Mac-en szintén lehetőség nyílik a képernyővédővel lezárni a rendszert, akárcsak Windows-on vagy Linuxon. Apple környezetben azonban egy kis trükkel könnyen megkerülhető ez a védelem.

Régen a képernyővédőknek az volt a feladata, hogy megakadályozzék a monitor károsodását. Ha sokáig nem nyúltunk ugyanis a számítógéphez, akkor a videokártya által a kijelzőre küldött, nagy fényerősségű jelek gyakorlatilag kitörölhetetlenül beleégtek a képcsőbe. Az újabb típusú monitorok megjelenésével már inkább csak esztétikai élményt jelentett egy screensaver használata, ám a biztonság témakörének egyre nagyobb hangsúlya új értelmet adott a képernyővédőknek.

Egy-egy ilyen kijelzőkímélő szoftver ugyanis képes lezárni a számítógépet az illetéktelenek elől. Amint ˝kilép˝ a felhasználó a képernyővédő alkalmazásba, onnan már csak egy jelszó megadásával lehet visszajutni a desktopra. Így megy ez már régóta, ám nemrég felfedeztek egy hibát, ami révén a fenti védelem jócskán vesztett használhatóságából. Legalábbis Mac OS X környezetben.

Történt ugyanis, hogy valaki rájött: ha a legújabb Mac OS X operációs rendszer alatt egy zárolt képernyővédővel jut szembe, akkor is be lehet jutni a desktopra. Mindössze 5 vagy több percre van szükség, ugyanis ennyi ideig kell egy billentyűt folyamatosan nyomva tartani, majd a Return gombot megnyomni. Ez a képernyővédő összeomlásához vezet, ezt követően pedig máris használatba lehet venni a pár pillanattal korábban még zárolt rendszert.

Ez ügyben már értesítették az Apple-t, ám hivatalos állásfoglalást még nem kaptak a cégtől.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés