Connect with us

technokrata

Az MTI téves információja miatt a rendőrség inkognitóban kémkedett a Hacktivity-n

Dotkom

Az MTI téves információja miatt a rendőrség inkognitóban kémkedett a Hacktivity-n

Interjú a Hacktivity szervezőjével, Kovács Krisztiánnal a Belügyminisztérium és a rendőrség website-ja elleni támadásról, amelyet az MTI összefüggésbe hozott a tatabányai kétnapos hackertalálkozóval.

Tatabánya adott otthont az első magyar hackerkonferenciának a július 5-6-ai hétvégén. A hiánypótló, nonprofit rendezvény történelmi mérföldkőnek számít a hazai informatikában. Azonban egy téves információ miatt a Hacktivity-re még a rendőrség is ellátogatott. Erről kérdeztük Kovács Krisztián szervezőt.

Terminal – Igaz az MTI értesülése, miszerint a Belügyminisztérium és a rendőrség website-ja elleni támadás kapcsolatba hozható a pénteken, Tatabányán kezdődött, kétnapos hackertalálkozóval?

Kovács Krisztián – Természetesen semmi kapcsolat nincs a Belügyminisztérium és a rendőrség website-ja elleni támadás és a konferencia között. A Hacktivity teljesen legálisan zajlott. A rendezvény célja pontosan az volt, hogy a ma Magyarországon egyáltalán nem, vagy rosszul értelmezett informatikai alapfogalmak letisztázódjanak, és mindenki számára világossá váljon a különbség a hacker és a cracker között.

Terminal – Mi a véleménye a pénteki támadásról?

Kovács Krisztián – A Belügyminisztérium és a rendőrség website-ját feltörők bűnözők voltak, egyértelműen rossz szándékkal. Ennek semmi köze a konferenciához, mi nem ezt képviseljük, hanem a hackerkedés pozitív oldalát próbáljuk hangsúlyozni, a számítógépek és a számítógépes hálózatok belső működésének mélyreható megismerését, és nem a betörést.

A hacker olyan, az IT-biztonság terén jártas embert takar, akinek elsődleges célja a különböző információs rendszerek vizsgálata, és a gyártók, vagy a felhasználók figyelmeztetése a hálózat esetleges hibáira, sérülékenységére. Ezzel szemben a crackerek célja a személyes adatok ellopásától, a számítógépes rendszerek feltörésén keresztül, a szándékos szoftveres károkozásig terjed.

Terminal – Milyen lépéseket tesznek a konferencia szervezői az ügy korrigálása érdekében?

Kovács Krisztián – Korrekciót kérünk a Magyar Távirati Irodától. De ha kell, akár jogi útra is lépünk…

Terminal – Az MTI honnan szerezhette az értesülést?

Kovács Krisztián Szombat délelőtt megkerestek az MTI-től, mint szervezőt, és rákérdeztek hogy van-e kapcsolat a konferencia és a betörés között. Akkor is egyértelműen közöltem, hogy nincs. Ennek ellenére az MTI-n továbbra is a helytelen információ látható.

Terminal – A rendőrség kezdett-e vizsgálatot az ügyben?

Kovács Krisztián – A rendőrség itt volt. Nem hivatalosan, hanem inkognitóban. Magánszemélyként kérdezgették, faggatták a konferencia résztvevőit használható legális és illegális információk után kutatva – egyértelműen a betörés miatt. Ha bárkit megkérdeztünk a konferencián, hogy ki itt a rendőr, mindenki egyértelműen rámutatott ugyanarra a két férfira.

Terminal – Milyen hatása volt ez a hír a konferenciára?

Kovács Krisztián – A pozitív hatása mindenképpen a reklám volt. A Magyar Televízió is forgatott itt, emellett jómagam minden médiában elmondtam, hogy nincs kapcsolat a két esemény között. A negatív hatása azonban sokkal rosszabb: nagyon fontos, hogy az emberekben, a közvéleményben ne maradjon meg a kapcsolat Hacktivity és a bűnözés között.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek