Connect with us

Hirdetés

technokrata

Külföldi befektetőket is várnak a norvég Telenor privatizációjába

Dotkom

Külföldi befektetőket is várnak a norvég Telenor privatizációjába

Folytatódik a távközlési vállalat magánosítása.

A norvég kormány e heti bejelentése szerint, az állami távközlési vállalat (Telenor) részvényeinek újabb 13,9 százalékát dobják piacra a következő időszakban. A több mint egymilliárd dollárra becsült tranzakció két év óta a legnagyobb privatizáció Norvégiában. Akkor – 2001 nyarán – az állami olajvállalat, a Statoil 18 százalékát adták el.

A távközlési vállalat magánosítását még 2000. végén kezdték, amikor a részvények 22,4 százalékát értékesítették. Ha a piacnak most felkínált rész teljesen elkel, a norvég állam tulajdona 63,7 százalékra csökken a Telenorban.

Az olajkitermelő Norvégia kormányát aligha a privatizációs bevételek motiválják az állami tulajdon leépítésében. A kormány közleménye szerint az intézményi befektetőknek szánt ajánlat az állam vállalkozói tulajdonának csökkentését szolgálja.

Amennyiben mind a 250 millió felajánlott részvény elkel, az a 29,95 – 31,00 koronás áron számolva 7,49-7,75 milliárd korona (1,03-1,07 milliárd dollár) bevételt eredményezhet.

A külföldi befektetőket eddig általában eltanácsolták a norvég politikusok. Négy éve már volt egy kísérlet a Telenor és a svéd Telia távközlési szolgáltatók egyesítésére, de politikai okokból kudarcba fulladt, de most már külföldi befektetőket is várnak a norvég cég privatizációjába.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés