Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csehország válhat az EU elektronikai gyártóközpontjává

Dotkom

Csehország válhat az EU elektronikai gyártóközpontjává

A Financial Times szerint Csehország lehet a kibővült Unió elektronikai gyártócentruma. A nagyobb ázsiai gyártók a leendő EU tagországba helyezték át az Európai Unión belüli gyártóközpontjaikat.

A vezető brit gazdasági napilap, a Financial Times helyszíni beszámolója szerint a Hewlett-Packardnak számítógépeket összeszerelő tajvani Foxconn elektronikai bérgyártó cég vezetője a lapnak azt mondta, hogy “a kibővített Európa központja Csehország”.

A cikk szerint az ázsiai befektetők áradatát a japán Matsushita indította el még 1996-ban, amikor Plzenben felépítette televíziógyárát. A CzechInvest beruházásösztönző ügynökség egyik tanácsadója szerint a japán vállalatokra jellemző, hogy követik egymást egy-egy beruházási helyszínre. Ha valahol sikeresen megtelepszik egy nagyobb japán gyártó, a többiek is megvizsgálják a helyszínben lévő lehetőségeket.

Csehországban ma 45 nagy japán gyártó él, akik eddig mintegy 2 milliárd dollárt fektettek a cseh gazdaságba, miközben 23 ezer embert foglalkoztatnak. A CzechInvest szerint az Eu-bővítés hatására további 25 japán, illetve más ázsiai nagyvállalattal, köztük a Toshibával és a Samsunggal folytatnak tárgyalásokat jövőbeni beruházásokról.

A Financial Times szerint az ország sikereit elsősorban már nem az alacsony bérköltségeknek, hanem a jó földrajzi helyzetének és a kiváló közlekedési infrastruktúrának köszönheti. Csehország fekszik a legközelebb Nyugat-Európához a jelenleg csatlakozó államok közül.

Az ázsiai beruházók kelet-európai elvándorlását a nyugat-európai országok közül Nagy-Britannia szenvedte meg a leginkább. A Foxconn skóciai üzemét fejlesztette vissza a csehországi terjeszkedéssel párhuzamosan. A Matsushita pedig meredeken csökkentette britanniai tévéüzemének gyártását a plzeni üzem felépítése után

A cikk szerint jelentős vonzerőt jelentenek a sok éves cseh elektronikai ipari hagyományok és a műszaki felsőoktatási intézményekből kikerülő szakemberek kvalitása. Az ország már a KGST korszakban is a keleti tömb elektronikai központja volt, a Tesla üzemeiben akkoriban 300 ezer ember dolgozott. Sok beruházó az egykori szocialista elektronikai nagyvállalat üzemeibe telepítette saját gyártását.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés