Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új grafikus vezérlők az Ati-tól

Dotkom

Új grafikus vezérlők az Ati-tól

Az Ati útjára bocsátotta legújabb, Radeon és Mobility Radeon 9100 IGP megoldását, melyet az olcsó, integrált grafikus vezérlők piacára szánnak.

Egyre nő az integrált videokártyák iránti igény, az alaplapokra épített chipeknek megvan ugyanis az a nagy előnye, hogy olcsóbb a kivitelezésük – mivel az átlagos, főként az irodai munkára használt számítógépeknél nem létfeltétel a nagy 3D-s teljesítmény, így ide tökéletesen megfelelnek. Az eddigi integrált megoldások éppen ez olcsóságra való törekvés miatt többnyire híján voltak a meggyőző grafikus ˝lóerőnek˝, ám ezen változtat az Ati Radeon 9100 IGP terméke.

Az asztali változattal egy időben bocsátotta útjára a kanadai cég a noteszgépekbe szánt Mobility változatot is – mindkettőt az Intel-alapú PC-khez ajánlják. A konkurens cégek termékeihez képest akár hatszoros teljesítménytöbbletre is képesek a lapkák, állították az Ati képviselői. Az integrált grafikus vezérlők támogatják a 800 MHz-es rendszerbuszt (a Mobility ˝csak˝ 500 MHz-ig, illetve a Hyperthreading technológiát is, valamint kétcsatornás DDR400 SDRAM vezérlővel bírnak.

A DirectX 8.1-es lapkakészlet elsősorban nem az Intel pozícióját veszélyezteti, hanem a SiS és a Via integrált megoldásai kerülhetnek hátrányba az Ati új üdvöskéjéhez képesti jelentős teljesítményhátrány miatt. Az Nvidia-t a noteszgép szegmensben leginkább szorongató kanadai cég nem véletlenül indította egy időben asz asztali változattal a Mobility Radeon 9100 IGP-t (ez egyébként támogatja az Intel Pentium M processzorát [illetve ennek révén a Speedstep energiakímélő technológiát], köszönhetően a két vállalat között márciusban megkötött szerződésnek). Nyilvánvaló, hogy a GeForce Go családdal is konkurálni kívánnak.

További jellemzők: AGP 3.0 (1X, 2X, 4X, 8X), maximálisan 4 GB memória (ebből maximum 128 MB a grafikus vezérlőnek), 6 darab 2.0-s USB port, integrált Ethernet csatoló.

Az új chipkészletek árairól nem nyilatkozott a cég.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés