Connect with us

Mutasd meg az íróasztalod, megmondom, ki vagy!

Dotkom

Mutasd meg az íróasztalod, megmondom, ki vagy!

A Logitech felmérése szerint, miután a kézírás elemzése már elavultnak számít a munkahelyeken, a legújabb módszer az alkalmazottak személyiségének megállapítására az íróasztal vizsgálata.

A tanulmány, amelyet a Logitech az egyik legnevesebb európai pszichológussal, Cary Cooperrel, a Munka és Egészség Pszichológiájának Kézikönyve szerzőjével közösen készített, és több száz íróasztalt vizsgált Európában, öt alapvető íróasztal-típust különböztetett meg – a kaotikustól a már szinte mániákusan pedánsig – amelyek segítségével a munkaadók, kollégák, és partnerek azonnali következtetéseket vonhatnak le azok tulajdonosáról. A felmérés során felsővezetőket is megkérdeztek arról, milyen típusú íróasztal gazdájának vannak a legjobb esélyei az előrelépésre.

„Munka és magánélet között egyensúlyozó zsonglőr típus” – rendezett az íróasztala, rajta a barátokról, családról készült fotókkal. Hűséges típus, nagyra értékeli a barátokat és a családot, viszont sokszor túl félénk ahhoz, hogy bizonyos témákról beszéljen egy kapcsolatban.

„Tiszta, rendezett típus” – Ez a típus már szinte túlzottan igényes és kényes a rendre, íróasztala mindig rendben van. Nagyon megbízható, viszont nehezen mutatja ki az érzelmeit.

„Irodai mókamester típus” – Vicces figura, jó érzés a környezetében lenni, ezt a felfogását az íróasztalán tréfás apróságokkal, színes irodaszerekkel fejezi ki. Feldobja a társaságot, de gyakran nem veszik komolyan.

„Stílusos topmenedzser típus” – Kifejezetten elegáns, stílusos ember, irodájában a legmodernebb technológia, és luxus bútorok találhatók. Kapcsolataiban őszinte, és magabiztos, de nehezen osztja meg érzelmeit másokkal.

„Káosz és villámcsapás típus” – Rendetlen, kaotikus ember, íróasztalán mindenütt papírhalmok állnak. Izgalmas és spontán életet él, de megbízhatatlan és bizonytalan lehet.

Rendes íróasztal, tiszta fej, akadálytalan karrier!
Míg a személyes megjelenés alátámaszthatja az álommunka megszerzését, az íróasztal kinézete is befolyásolja az előrejutás lehetőségét – a felsővezetők közel 70%-a előnyben részesíti azokat az alkalmazottakat, akiknek rendezett, tiszta az íróasztaluk. A vezetők körében végzett felmérés azt az eredményt hozta, hogy 55%-uk a rendetlen íróasztalt egy megbízhatatlanabb, amatőr, figyelmetlen emberrel azonosítja.

Irodai szépfiú, vagy a családjáért élő ember?
A felmérés az íróasztal mögötti egyes embereket is megvizsgálta, és rávilágított az egyes íróasztal-típusokhoz kapcsolódó személyiségjegyekre. Míg az „irodai mókamester” típus pozitívan járul hozzá a csapatmunkához azzal, hogy feldobja a hangulatot, javítja a morált, kapcsolataiban gyakran nem veszik komolyan. Hasonló módon, a „stílusos topmenedzser” típus, bár jó hallgatónak bizonyul munkája során, nehezen osztja meg érzelmeit a magánéletben.

Cary Cooper arra figyelmeztet, ne ítéljünk első látszatra: „Jóllehet a tiszta, rendezett íróasztallal rendelkező emberek szervezettebbnek, rendszeresebbnek tűnnek, ez azt is jelentheti, hogy makacsak és rugalmatlanok. Egy rendezett íróasztal annak is lehet a jele, hogy valaki örömmel dolgozik 9-től 5-ig, és a nap végén rendbe rakja az asztalát, mintegy jelezve, hogy a munkaidő véget ért, és innentől kezdve a családé a főszerep.”

Azt is javasolja az alkalmazottaknak, vessenek egy pillantást a saját íróasztalukra, hogy azzal vajon a megfelelő imázsát sugallják-e önmagukról a főnökük felé: „Legjobb, ha egyensúlyra törekszünk egy rendezett irodai környezet, és saját személyiségünk kifejezése között. A legmodernebb technológiával, CD-írókkal, egérrel, vagy billentyűzettel azt a tulajdonságunkat sugározhatjuk, hogy befogadjuk az újdonságokat, és nyitottak vagyunk a kihívások felé. Az olyan személyes tárgyak, mint a fotók a családról, vagy a kedvenc bögrénk az asztalon, ad egy képet a kollégáknak arról, hogy kik is vagyunk az irodán kívül, és megtöri a jeget azzal, hogy alkalmat szolgáltat arra, hogy beszélgethessünk a munkán kívüli dolgokról is.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom