Connect with us

technokrata

Jól vizsgáztak a HP eszközei az Antarktiszon

Dotkom

Jól vizsgáztak a HP eszközei az Antarktiszon

Jól vizsgáztak a Hewlett-Packard számítástechnikai eszközei és digitális fényképezőgépe az Antarktiszon. Illyés Péter, az expedíció szervezője több mint kilencezer képet készített a Photosmart 850-es gépével, köztük olyanokat, amelyeket a National Geographic is közlésre méltónak talált.

A 7 fős Magyar Antarktisz Program 2003 „Fagyos Oázis” Kutató és Filmes Expedíció január 8-ától március 27-éig tartózkodott a King George-szigeten. Az expedíció három kutató tagja az Antarktisz peremvidékén azt vizsgálta, hogyan változik a Föld megfagyott felszíne a nyári olvadáskor, négy filmes szakember pedig a fagyos kontinens élő (állatok, növények, kutatóállomások, turisták és az expedíció) és élettelen (jégmezők, kősivatagok, terepi kutatások) világáról készített ismeretterjesztő dokumentumfilmet. Az ottani nyár nem hasonlítható össze a Kárpát-medencei nyárral. A Dunántúl nagyságú területen szélsőséges körülmények uralkodnak, gyakoriak, kiszámíthatatlanok a hóviharok és a ciklonok, s a nyári viszonyok ellenére – gyakran sütött a nap – a hőmérséklet +5 és –15 fok között váltakozik.

A HP hordozható számítógépek és kézi számítógépek segítségével nemcsak a mérési adatokat rögzítették és dolgozták fel Excel táblázatban, illetve háromdimenziós térképek és ábrák formájában, hanem ezeken az eszközökön kommunikáltak a világgal. Segítségükkel frissítették például weboldalukat, küldtek ismeretterjesztő anyagokat, tudósításokat és képeket különböző lapoknak, például az Élet és Tudománynak, a Földgömbnek és a National Geographic-nak. Az út során készítettek és továbbítottak egy tematikus oktatási anyagot az Antarktiszról a Sulitnetnek is.

Az expedíció mintegy 35 millió forintba került, amit a Hewlett-Packard Magyarország 1,5 millió forint értékű számítástechnikai eszközzel és digitális fényképezőgéppel támogatott.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák