Connect with us

Hirdetés

technokrata

A szoftveripar legnagyobb háborúja

Dotkom

A szoftveripar legnagyobb háborúja

A PeopleSoft és Oracle közti küzdelembe immár a politika is beszállt, a két cég küzdelme nem várt mélységeket ért el.

Mint tegnapi hírünkben beszámoltunk, az Oracle jogi úton is támadja a felvásárlás ellen tiltakozó PeopleSoftot (PS). Csütörtök folyamán az ügy tovább mélyült, az Oracle erőszakos vásárlási politikája ellen az amerikai Connecticut állam is pert kezdeményez.

A két cég közötti háború akkor kezdődött, amikor a kaliforniai PeopleSoft bejelentette vásárlási szándékát a J.D. Edwards vállalati alkalmazásokat fejlesztő, korábbi PeopleSoft rivális iránt (lásd korábbi cikkünket). A két cég egyesülésével 13 ezer alkalmazottat foglalkoztató, 11 ezres ügyféltáborral rendelkező szoftver-óriáscég jön létre, mely veszélyeztetheti a piacon első helyezett SAP és a második helyezett Oracle pozícióját.

Az Oracle természetesen nem nézte jó szemmel a fúziót és nem sokkal később vásárlási ajánlatott tett a PeopleSoft részvényekre. A vásárlás a feltörő új konkurens ellen irányul, mely az eladást mindenáron megakadályozná. Mivel azonban részvénytársaságról van szó, a PeopleSoft vezetésének nincs közvetlen befolyása a cég tulajdoni szerkezetére. Az Oracle korábbi ajánlatát 5,1 milliárd dollárról 6,3 milliárdra emelte, mely a nagyrészvényesek eladási kedvét természetesen nagymértékben növeli.

Miközben az Oracle jogi úton küzd a PeopleSoft menedzsmentjének cégeladást akadályozó törekvései ellen, csütörtök folyamán a politika is beszállt a szoftveripar eddigi legnagyobb csatározásába. Az amerikai Connecticut állam pert kezdeményezett az Oracle ellen a piaci versenyt beszűkítő politikája miatt. A vád szerint amennyiben a felvásárlás megtörténik, az Oracle önkényesen emelheti az árakat, mely dollármilliós veszteséget okozhat az államnak. Connecticut állam egyébként a PeopleSoft ügyfele.

A PeopleSoft-Oracle háború még ebben a hónapban eldőlhet, hiszen ha a jelenlegi bizonytalan helyzet továbbra is fennmarad, az rossz hatással lehet a PS részvényre, mely a PeopleSoftot az Oracle kezére játszhatja.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés