Connect with us

Az Intel minden vetélytársát elnyomja a mobil szegmensben

Dotkom

Az Intel minden vetélytársát elnyomja a mobil szegmensben

AMD, Transmeta – közel esélytelenné vált a notebook-piac az Intel rivális chipgyártói számára.

A Tajvani Gazdasági Hírek szerint majdnem teljesen lehetetlen a noteszgépek terén érvényesülni az Intel ellenlábasainak tartott chipgyártók számára. Az AMD és a Transmeta (ahonnan nemrég távozott Linus Torvalds) lehetőségei igen korlátozottak mobil CPU-k értékesítése terén (és ne felejtsük el megemlíteni az Apple-t sem) – az Intel több tízmillió dolláros Centrino-s reklámkampánya megtette a hatását. Ennek révén nemcsak a külföldi felhőkarcolók oldalán világít szép számmal az Intel kék-ciklámen logója, hanem a noteszgép gyártók és forgalmazók fejében is egyre inkább a mobil technológia járnak a gondolatok.

A tajvani forrás szerint például az Acer eladásait tekintve a Centrino noteszgépek 75 százalékos részesedéssel képviselik magukat majd a távol-keleti ország gyártójának harmadik negyedéves portfoliójában. Gigabyte és Elitegroup, Asustek és Dell – a többiek is ugyanezen az úton haladnak.

Már több mint 50 százalékos lesz a részesedése a Centrino-s noteszgépeknek az év végére, a teljes piacot tekintve. Ez pedig nem kis szám, mivelhogy 2003-ban előzetes becslések szerint 35 milliónyi új notebook lel gazdára. A folyamat pedig nem látszik megállni, így szinte robbanásszerűen bővül majd a Pentium M-re, az ezen CPU-t magába fogadó alaplapra és vezetékmentes modulra építkező technológia részesedése (jövőre nem tartják elképzelhetetlennek a 45 milliós noteszgép-eladásokat sem…).

Mindez azt jelenti, hogy két év alatt az Intel szinte teljesen betakarítja a mobil processzorok jelentette piac lehetőségeit, azaz uralni fogja ezt a piaci szegmenst. Ilyen feltételek mellett pedig a többi gyártó jelenlegi piacainak szinten tartására is csekély esély mutatkozik…Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom