Connect with us

A cégek több mint harmadánál volt IT-betörés

Dotkom

A cégek több mint harmadánál volt IT-betörés

Egy globális felmérés úgy találta, hogy a gazdasági tevékenységekkel foglalkozó cégek közel 40 százalékánál a tavalyi év során legalább egy online betörés előfordult.

A Deloitte Touche felmérése szerint a megkérdezett cégek 39 százaléka arról számolhatott be, hogy a tavalyi év során legalább egyszer feltörték informatikai rendszerét. Ennek kétharmada a vállalaton kívülről érkezett, harmaduk azonban a cégen belüli eseményre vezethető vissza!

Ehhez képest a kutatásban részt vett intézmények fele sem fordított kellő figyelmet az IT-biztonságra: csak a cégek 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt két évben fejlesztette vagy szinten tartotta az informatikai biztonságot a vállalaton belül. Igaz, sokkal kedvezőbb arány keletkezett a nyilvános kulcsú infrastruktúrák (PKI) alkalmazásának jövőbeli kérdését firtató válaszok elemzése után: a megkérdezett cégek 78 százaléka tervezi ilyen rendszer bevezetését.

Majdnem ugyanekkora részben nyilatkoztak úgy, hogy úgynevezett smart – azonosításra szolgáló, ˝intelligens˝ – kártyákat is bevezetnek a biztonsági rendszer javítása érdekében. Az elemzést segítő intézmények közel fele mondhatta el azt magáról, hogy rendelkezik olyan biztonsági szabályzattal, mely a vezetékmentes kommunikációra vonatkozik. A fentiek ismeretében mégis meglepő, hogy mindössze 5 százalékuk nyilatkozott úgy: különösen biztos abban, hogy szervezetük rendszerei védettek a belső támadásokkal szemben.

A megkérdezett vállalatok 63 százalékánál találták úgy, hogy az IT biztonságra fordított összegek az üzlet sikerességéhez szükséges kiadásnak minősülnek. Egyébként a cégek tipikus, biztonságra fordított költségvetése a teljes kiadások 6-8 százalékára rúgnak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom