Connect with us

technokrata

Symantec tanulmány: veszélyben az otthon számítógépező magyarok

Dotkom

Symantec tanulmány: veszélyben az otthon számítógépező magyarok

A Symantec megbízásából készült felmérés szerint minden negyedik otthon számítógépező magyarnak már vesztek el vagy sérültek meg adatai számítógépvírus, hackertámadás vagy rosszakaratú program által okozott fertőzés következtében.

A terminal.hu-t is üzemeltető Hírek Kft. által végzett független felmérésben Internet-védelmi szokásaikról kérdezték a 124 résztvevőt. Közülük 85-en egy hónapos használatra megkapták a Norton Personal Firewallt is, és részletes jelentést adtak a rosszindulatú tevékenység jeleiről.

Az adatvesztésre vagy -sérülésre panaszkodó minden negyedik felhasználó mellett további 22% Internet-címének ellopását és hozzájárulása nélküli használatát sérelmezte, egy százalékuk pedig bankkártya-visszaélésre panaszkodva feltételezte, hogy személyes jellegű adatait a számítógépéből lopták el.

Annak ellenére, hogy a válaszolók 94%-a tart egy számítógépes támadástól, kevesebb mint a felük (42%) gépén volt magántűzfal és víruselhárító is telepítve. Negyvennégy százalékuknál csak víruselhárító, három százalékuknál csak magántűzfal volt a gépen. A felmérés résztvevőinek 11%-a sem magántűzfalat, sem víruselhárítót nem használ.

„Ez az eredmény különösen azért ad okot aggodalomra, mert egyrészt a résztvevők 37%-a azt közölte, hogy fontos pénzügyi vagy személyes jellegű adatot is tárol a gépén, másrészt 26%-uk eltárolja a jelszavait.” – mondta Gombás László, a Symantec magyarországi vezető rendszermérnöke.

A 85 Norton Personal Firewall naplófile elemzése is hozzájárult a hackerek és más számítógépes bűnözők jelentette kockázat számszerűsítéséhez. Az elemzés szerint a résztvevők 62%-át érintette a hackerek tevékenysége. Többen tapasztaltak több alkalommal (a legtöbb 20 volt) egymástól függetlenül megkísérelt trójai fertőzést vagy portfürkészést. A fertőzési kísérletek 81%-ában a Backdoor.SubSeven szerepelt, ez volt a leggyakoribb trójai.

A vizsgálattal kapcsolatban Gombás László megjegyezte: „Tény, hogy ha valaki az Internetet használja, rosszindulatú programokba és számítógép-bűnözőkbe ütközhet. Néhány alapvető védelmi szabály betartása jelentősen lecsökkenti azt, hogy ilyen veszélyeknek tegyük ki magunkat.”

A felmérés módszerei és demográfiai háttere

A Symantec internetezési felmérésére 124 főt választottak ki. Valamennyi részvevő megkapta egy hónapos használatra a Norton Personal Firewallt annak fejében, hogy a szoftver által önműködően készülő tűzfal-naplófile-t a Symantec rendelkezésére bocsátja. Mind a 124-en kitöltöttek egy, az internetezési szokásaik után érdeklődő netes kérdőívet. A résztvevők közül 85-en küldték vissza elemzés céljára a tűzfal naplófile-ját.

– az Interneten töltött idő átlagosan havi 40 óra volt
– 17 résztvevő életkora 15 – 25 év közé esett
– a 25 – 30 közöttiek huszonnégyen voltak
– 44 résztvevő 30 évesnél idősebb volt
– a résztvevők 65%-a tartotta önmagát „tapasztalt” számítógép-használónakSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle