Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nefertiti: a Canon digitális röntgensugarai felfedik az ókori Egyiptom titkait

Dotkom

Nefertiti: a Canon digitális röntgensugarai felfedik az ókori Egyiptom titkait

Canon felszerelést használtak egy egyiptomi sírban talált múmia beazonosítására, melyről feltételezik, hogy az egyiptomi uralkodónő, Nefertiti (Nofretete) múmiája.

A Discovery Channel TV-csatorna expedíciójának – amelynek valószínűleg sikerült beazonosítania Nefertiti múmiáját – rendelkezésére állt a világ első hordozható, digitális radiológiai (DR) rendszere, amely a képalkotás szakértőjétől, a Canontól származik. A röntgensugár a legjobb módja egy múmia vizsgálatának, mivel az a legkevésbé hatol be a vizsgálandó tárgyba és a legkevésbé ártalmas.

A Canon CXDI-31 hordozhatóságát tekintve egyedülálló és világviszonylatban az egyetlen rendszer, amely a Dr. Joann Fletcher által vezetett egyiptológusok számára lehetőséget teremtett arra, hogy a helyszínen vizsgálják meg a múmia sírját, és azonnali képeket készítsenek a még beazonosításra váró múmiákról. Az egyiptomi sír (KV35) Luxorban, a Királyok Völgyében, az ókori királyi temetkezési helyen található.

Korábban a múmiákat ki kellett emelni a sírokból és megröntgenezésükhöz kórházakba szállítani, ahol a hagyományos röntgenfilmeket előbb elő kellett hívni, utána tudták tanulmányozni. A Canon új síkképernyős röntgen technológiája lehetővé tette a projekt radiológusai és tudósai számára, hogy megalkossák a mumifikálódott test háromdimenziós instant csontvázát és egy megelevenített, animációs totálképet. Így az egyiptológusok és az emberi maradványok szakértői ténylegesen beleláthattak misztikus vizsgálati tárgyuk, a múmia belsejébe.

A Canont az egyiptomi expedícióban való részvétellel a következő okok miatt keresték meg: kiváló minőség, hordozhatóság, tartósság, illetve a képkészítés és a képek azonnali megtekinthetőségének lehetősége voltak a legfontosabb indokok.

A törvényszéki orvos-szakértői munkacsoport elképedésére mindössze három másodperccel a szkennelés után igen magas minőségű digitális képek voltak láthatóak a Canon Control személyi számítógépen. A Canon CXDI-31 készüléknek köszönhetően Dr. Fletcher és radiológusokból, az ókori emberi maradványok szakértőiből, régészeti vegyészekből és konzerválási szakértőkből álló munkacsoport lehetőséget kapott arra, hogy közelről megvizsgáljon olyan, különösen érdeklődés részleteket, mint amilyenek az ékszerek vagy a hajszál töredékek. Ezek után a képeket fel tudták nagyítani és élesíteni anélkül, hogy bárminemű látható veszteség, torzulás keletkezett volna a részletekben.

A digitális röntgenfelvételek kimutattak ritka arany gyöngyöket a múmia beszakadt mellkasüregében, amelyek a királysággal összefüggésbe hozható alakzatban voltak elrendezve (Nefertitit magát is beleértve). Feltételezik, hogy ezeket töréssel lazították ki a valamikori sírrablók, akik felszakították, letépték az ékszert a királynő testéről. A medence anatómiája megfelelt egy női gerincről készült röntgenfelvételnek, amely a gerinc ágyéktáji oldalirányú ferdülését ábrázolja. Ráadásul valamennyi epifiziális ízület összeforrt állapotot mutat, ami azt bizonyítja, hogy a múmia felnőtt ember volt.

„Most már teljes körű röntgenfelvételekkel rendelkezünk a sírban talált mindhárom múmiáról, így képesek leszünk arra, hogy megállapítsuk a családi kapcsolatokat, kimutassuk a betegségeket, az egészségi állapotot, a sérüléseket és esetlegesen a halál okait is” – mondta Dr. Fletcher. Az általam Nefertitinek hitt múmia röntgenezése azt az egyedülálló lehetőséget is biztosítja számunkra, hogy rekonstruáljuk híres arcát.”

James Leipnik, a Canon Európai Részlegének Kommunikációs és Vállalati Kapcsolatok Igazgatója kijelentette: „Sohasem gondoltuk volna, hogy rendszerünket, amelyet arra szántunk, hogy a huszonegyedik századi orvostudomány igényeit szolgálja, egy múmián használják majd, és az ókori Egyiptom titkainak felfedéséhez segít hozzá. Az a tény, hogy bekapcsolódunk egy ilyen izgalmas és történelmileg jelentős projektbe, igen nagy jelentőséggel bír a Canon számára.”

A röntgensugarakat más egyiptomi királysírokban is alkalmazták már, a legnevezetesebb példa erre az 1960-as évekből való, amikor a régi röntgentechnikát Tutankhamonon próbálták ki és az 1970-es években is történt hasonló eset, amikor a KV35 jelű királysírban talált három múmia közül kettőnek a koponyáját vizsgálták meg röntgensugárral. Ez azonban az első olyan eset, amikor a Canon élvonalbeli digitális röntgen-készülékét alkalmazták.

Lélegzetelállító nagy felbontású fotók az alábbi ftp-címen: Discovery.com – Queen



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés