Connect with us

technokrata

A Gnutella alkotója nem tudja megbocsátani a Waste sorsát

Dotkom

A Gnutella alkotója nem tudja megbocsátani a Waste sorsát

Justin Frankel és az AOL között az utóbbi időben rendszeresen alakulnak ki ellentétek szoftverfejlesztési projektek ügyében.

Justin Frankel a Gnutella szerzője és a Nullsoft alapítója kilépését fontolgatja az általa létrehozott, majd az America Online társaságnak eladott cégéből. Közte és a társaság között ugyanis rendszeresen alakulnak ki ellentétek szoftverfejlesztési projektek ügyében.

Frankel ezt alig egy héttel azután közölte, hogy az AOL visszavont egy általa fejlesztett Waste elnevezésű szoftvert, ami kisebb csoportok számára tehette volna lehetővé file-ok megosztását az Interneten keresztül.

Frankel – aki számára “a programozás az önkifejezés egy eszköze” – egyre kevésbé képes elviselni az AOL beavatkozásait. “A vállalati szabályozás fontosabbnak tűnik, mint az alkalmazottak önmegvalósítása.” – írta saját weboldalán egy jegyzetben. – “Ez teljességgel elfogadhatatlan számomra, ezért kell kilépnem.”

Arra vonatkozóan, hogy ez pontosan mikor fog bekövetkezni, nem kerültek nyilvánosságra információk. Az AOL képviselője nem kívánt hozzászólni az ügyhöz. Emellett a mostani nem is az első eset, hogy az AOL Time Warner menedzserei cenzorként lépnek fel leányvállalatuk vezetőjével szemben.

Frankel 2000-ben a Gnutellával vívott ki magának nagy elismerést, mely alkalmazás számos illegális filecserélő szoftver alapját képezte és képezi ma is. A Gnutella azonnal heves ellenérzést váltott ki az AOL menedzsmentjéből, akik az alkalmazás terjesztését nehezen találták összeegyeztethetőnek például az AOL leányvállalat Warner Music Group kiadó tevékenységével. A Gnutellát visszavonták, de addigra a kódja már elterjedt bizonyos fejlesztői körökben.

Nullsoft leghíresebb terméke a legendás Winamp mp3 lejátszó, valamint többek között a ShoutCast és a Gnutella is, ám Frankel távozásának lehetősége sötét felhők jövetelét jelentheti a Winamp következő verzióinak eddig sem éppen napos egére.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle