Connect with us

technokrata

Mobil Intel processzorok 3 GHz felett

Dotkom

Mobil Intel processzorok 3 GHz felett

A leggyorsabb mobil P4-es órajele immár 3 GHz feletti értékkel rendelkezik; emellett dömpingszerűen további típusok is bejelentésre kerültek.

Az Intel bejelentette új mobilprocesszorait, melyek közül a leggyorsabb áttörte a 3 GHz-es határt: az amerikai chipgyártó óriás által valaha is készített legnagyobb órajelű, noteszgépekbe szánt CPU-ja 3,06 GHz-es frekvencián üzemel. Emellett három másik, új szériába tartozó mobil P4-es szilíciumlapka is útjára indult: a 2,4 GHz-es, a 2,66 GHz-es és a 2,8 GHz-es példányok már szintén megvásárolhatók.

Miben más?

Mint már korábban megírtuk, az új mobilprocesszorok inkább hasonlítanak az asztali számítógépekbe szánt társaikhoz, ám természetesen a hordozható PC-kbe készített lapkák minden fontos tulajdonságával rendelkeznek. A SpeedStep technológia révén kinyújtható az üzemidő, hiszen ez képes a 3,06 GHz-es CPU órajelét egésze 1,6 GHz-ig lekorlátozni, ha éppen nem végez számításokat a központi vezérlőegység. Emellett megjelent az 533 MHz-es FSB a mobil szegmensben (a korábbi CPU-k rendre 400 MHz-es frontoldali buszfrekvenciával bírtak), illetve alkalmazásra került a hyper-threading technológia is.

Mivel az új mobil P4-esek olcsóbbak is, mint korábbi társaik azok piacra lépésekor, ezért várhatóan csökkeni fog az asztali processzorok alkalmazása a noteszgépekben. Ezt korábban a gyártók a nagyobb teljesítmény/alacsonyabb ár hányados drasztikus javítása érdekében vetették be – sikerrel (igaz, ezért cserébe fel kellett áldozni a hosszú üzemidőt).

Új Celeronok, ˝régi-új˝ mobil P4-es

Új mobil Celeronokat is útjára engedett az Intel: a 2,2, 2,3, 2,4 GHz-es változatok (ez utóbbiból alacsony energiaigényű példányok is készülnek) az alacsonyabb árszegmensben értékesíteni tervezett noteszgépekbe kerülhetnek. Emellett a ˝régi˝ Pentium 4-M típusú processzorokat is kibővítette egy nagyobb teljesítményű CPU-val, a 2,6 GHz-es mobil P4-es még a ˝régi˝ sorozathoz tartozik.

Árak

Az új szériába tartozó mobil P4-esek árai rendre 16 dollárral drágábbak, mint az azonos órajellel bíró, ám asztali számítógépekbe szánt társaik – ez a korábbi hatalmas árkülönbségeket tekintve már tényleg csak csekély eltérésnek tekinthető. Számszerűen: 417 dollárba kerül a 3,06 GHz-es példány, míg 186 dollárba a 2,4 GHz-es – a többi értéke ezen árak között helyezkedik el. A Celeronok 74 és 84 dolláros ár között kerülnek piacra, az energiatakarékos Celeron ára 149 dollár; míg a régi szériába tartozó mobil Pentium 4-es 2,6 GHz-es órajellel bíró modelljéért 562 dollárt kell fizetni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek