Connect with us

technokrata

Cyberbiztonsági ˝hadtest˝, kormányzati támogatással

Dotkom

Cyberbiztonsági ˝hadtest˝, kormányzati támogatással

Az Egyesült Államok – szemben az EU-val – megmutatta, hogyan kell gyorsan felállítani egy olyan részleget, mely az internetes támadásokkal, veszélyekkel foglalkozik.

Nemrég írtunk róla, hogy az Európai Unió közös, internetes veszélyekkel szembeni védekezési stratégiája érdekében egy olyan testület felállítását indítványozta, mely gyorsan képes reagálni a veszélyhelyzetekre. Ez a kezdeményezés azonban megbukni látszik, mivel az Unió egyes országainak vezetése mind szeretné, ha szoros ellenőrzés alatt tartanák a szervezetet, mely körülbelül 30 fővel végezné a feladatát. A bürokrácia a tett halála – hamarosan kiderülhet, hamvában halt ötlet lesz, vagy életképes megoldás születik.

Az Egyesült Államokban mindez sokkal flottabbul ment: létrehozták az úgynevezett National Cyber Security Division (NCSD), azaz a Nemzeti Kiberbiztonsági Részleg elnevezésű egységet. A szervezet 60 ember munkáját koordinálja, akik a magánszektor és a kormányzati számítógépes rendszerek potenciális biztonsági sérülékenységeinek felderítéséért és a figyelmeztetésért felelősek. A részleget maga ifjabb George Bush hozta létre.

Tom Ridge, az amerikai Nemzetbiztonsági hivatal egyik alkalmazottja a következőképp nyilatkozott: ˝Ez az új egység a nemzet cybertőkéjének biztonságára fordít különös figyelmet, így a nemzet kritikus infrastruktúrájának a legjobb védelmet nyújthatjuk.˝.

A részleg tevékenysége három részre bontható:
– a rizikófaktor(ok) felmérése és a sérülékenységek csökkentése mind kormányzati, mint a magánszektor területén
– az úgynevezett Cyber Security Tracking, Analysis & Response Center működtetése, melynek révén az internetes támadások észlelhetők, illetve ennek nyomán a nyilvánosság riasztása
– oktatási programok létrehozásaSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák