Connect with us

technokrata

Biztonságosak-e a magyar honlapok, avagy kiben bízhat a felhasználó?

Dotkom

Biztonságosak-e a magyar honlapok, avagy kiben bízhat a felhasználó?

Megdöbbentő eredmények – a vizsgált hazai site-ok alig több mint 1 ezrelékével (!)lehet biztonságosan kommunikálni.

A Netlock 2002. novemberében vizsgálatot készített a hazai honlapokról, amelynek során 70 ezer bejegyzett .hu domaint vizsgált meg. A vizsgálat a domainnevekből képzett hostnevű (gépnevű) webszerverek között mindössze 1500 olyan webszervert talált, mely rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ám az 1500-ból is majdnem hatszáznak lejárt érvényességű tanúsítványa volt. A Netlock által végzett vizsgálat során egy automata nézte végig a .hu site-okat, és gyűjtötte be az egyébként teljesen nyilvános adatokat, amely információk alapján kimutatta, hogy Magyarországon hány olyan érvényesen hitelesített webszerver van, amely titkosított kommunikációra képes.

A Netlock megállapította azt is, hogy az ellenőrzött 900 érvényes tanúsítvány 91 százaléka nem elfogadott hitelesítés szolgáltatótól származik. A maradék 9 százaléknyi, elfogadott szolgáltatótól származó tanúsítványból pedig 30 magyar és 50 külföldi. Az eredmények szerint így a vizsgált magyarországi website-ok alig több mint 0,1%-ával lehet biztonságosan adatkommunikációt folytatni, biztonságosan adatokat küldeni.

Az adatok ellenőrzése érdekében a Netlock elvégezte ugyanezt a vizsgálatot 2003. májusában is, amelynek eredménye szinte teljesen megegyezik az első méréssel. Számokban kifejezve a májusban megvizsgált 1500 SSL-t használó magyar weblap közül 600 érvénytelen volt, a maradéknak pedig 93 százalék továbbra sem vett igénybe hitelesítés szolgáltatót. Ezek a cégek vagy saját maguk hitelesítették magukat, vagy használt termékeik alapbeállításait meghagyva nyújtják szolgáltatásaikat a külvilág felé.

A Netlock második mérése során is megállapíthatta, hogy az SSL-t használó weblapokból nagyon kevesen, mindössze 66-an (7%) vettek igénybe hitelesítés szolgáltatót, ebből 26-an (39%) a NetLock szolgáltatását, míg a többiek külföldi szolgáltatókkal dolgoznak (27% Thawte, 14% Verisign, 15% RSA Data Security, 5% egyéb).

A Netlock szerint a lesújtó eredmény pontosan mutatja, hogy a magyarországi site-ok nagy részével jelenleg egyáltalán nem lehet biztonságosan kommunikálni. A biztonsági hiányosságokból adódó veszélyek pedig mindenkit érintenek, magánszemélyeket éppúgy mint vállalatokat, intézményeket vagy államigazgatási szerveket.

A Netlock számára érthetetlen, hogy hazánkban miért nincs igény a biztonságos kommunikációra, pedig egy SSL-el nem védett szerverrel folytatott kommunikáció ingyenes eszközökkel, különösebb nehézségek nélkül lehallgatható. Így akár egy hírportálos levelezésre való feljelentkezésből kideríthető a felhasználó ott használt jelszava, és e perctől kezdve letölthető minden levele, akár pedig egyéb személyes adatai is, amint az élőben bemutatásra is került a NetLock sajtórendezvényén.

Tanúsítványok kibocsátását a Netlocktól, Magyarország első nyilvános szolgáltatásokat végző hitelesítés szolgáltatójától lehet igényelni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle