Connect with us

technokrata

Egészséges az IT szektor?

Dotkom

Egészséges az IT szektor?

A munkavállalók ellensége a stressz és a mozgásszegény életmód.

A legtöbb vállalat a munkaerő megszerzése és megtartása érdekében igyekszik egyre nagyobb figyelmet fordítani alkalmazottai pillanatnyi kényelmére és hosszú távú egészségére is. Ezeknek a törekvéseknek a fényében érdekes kérdés, hogy egy-egy piaci szektorban a munkaadók gondoskodása miként hat a dolgozók egészségi állapotára. A Dimenzió Csoport Egészségpénztárának közel 9.000 tagja jellemzően az IT szektorban dolgozik, így a tagság számára évente elvégzett egészségügyi szűrések eredményei az iparág egészére jellemző képet mutatnak.

A Dimenzió saját, nem reprezentatív felmérése szerint a gyomor- és érrendszeri betegségek megelőzését szolgáló szűrések eredményei szerint a dolgozók 53%-a túlsúlyos, több mint 40%-ának magas a koleszterinszintje, és 20%-ot meghaladó részüknél magas vércukorszint mérhető. Minden tizedik dolgozónál gyomorégés, minden huszadiknál pedig rendszeres hasi fájdalom tapasztalható. Szintén 10% körül mozog azok aránya, akiknél egyéb rendszeres emésztési zavarokat tapasztaltak.

Ezek oka elsősorban a pergő, mozgásszegény életmód, amely a munkavállalók mintegy 40%-ára jellemző, illetve az egészségtelen táplálkozás, amely több mint 15%-ukat érinti. E két összetevő elsősorban az irodai munkával függ össze, amely az IT szektoron belüli munkavégzés egyik jellemző ismérve.

E gyorsan fejlődő és „rohanó” iparág másik jellegzetessége a stressz, amelyet a dolgozók egynegyede próbál dohányzással enyhíteni. A stressz ideiglenes oldása mellett a dohányzás egyéb következménye a rák különféle fajtáinak nagyobb arányú előfordulása (tüdő-, gége, szájüreg, nyelőcső és hólyagrák), az idült légúti betegségek, illetve a szív és érrendszeri betegségek kialakulása. A dohányzás továbbá hátrányos a fogamzásra, és érvényes az a megállapítás is, hogy a dohányzók több gyógyszert fogyasztanak, mint a nemdohányzók. Ez különös figyelmet érdemel, ha figyelembe veszsük, hogy a statisztikák szerint naponta több mint 80, évente pedig mintegy 30.000 olyan embert hal meg hazánkban, akiknek a halála összefüggésbe hozható a dohányzással.

Az IT szektorban az alkalmazottak 38%-ánál mutattak ki a szűrések magas vérnyomást, amely a fenti tényezők együttes hatásának eredménye. A vizsgálatok szerint összességében a munkavállalók közel 10%-a szorul szív- és érrendszeri orvosi szakellátásra, és több mint 23%-uknál emésztőszervi orvosi szakellátás javasolt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle