Connect with us

technokrata

A Palm felvásárolja konkurensét

Dotkom

A Palm felvásárolja konkurensét

A komoly problémákkal küzdő PDA-gyártó Palm felvásárolja a konkurens Handspringet.

A német Financial Times információi szerint a világ vezető PDA gyártója, a Palm megvásárolja kisebb versenytársát, a Handspringet. A tranzakció pénzáramlás nélkül részvénycserével történik majd, az átváltási arány várhatóan 0,09 Palm részvény egy Handspring papírért. A vásárlási ár így 169 millió dollár, mely 14 millió Palm részvénynek felel meg. A tranzakciót mindenesetre csak az év végén kívánják lezárni, ugyanis előtte leválasztják az operációs rendszert gyártó Palm Source-ot a hardvergyártó Palm Solutionstől. A pontos vásárlási érték ekkor kerül csak megállapításra.

A felvásárlás mindkét fél számára fontos, ugyanis a PDA piac jelenleg szűkül, az egyesülés pedig költséghatékonyabb termelést és nagyobb forgalmat ígér. A Palm az elmúlt negyedévben 26 millió dolláros adózás előtti veszteséget könyvelt el, forgalma 29 %-kal csökkent, míg a Handspringnél ez utóbbi csaknem 50%-os esést mutatott. Az IDC piackutató intézet elemzése szerint a PDA piac a jövőben tovább gyengül, a teljes szektor összeladása egy év alatt 21,3 százalékot csökkent és ez a trend tovább folytatódik majd.

A két cég egyesülése várhatóan gördülékeny lesz, ugyanis mindkét cég gyökerei azonosak: a Palm cég alapítói 1997-ben a 3Com általi felvásárlás után elhagyták a céget és megalapították a Handspringet, mely az olcsóbb kézi számítógépekre specializálódott.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle