Connect with us

technokrata

A HP a notebookszállítók királya

Dotkom

A HP a notebookszállítók királya

Az első negyedéves értékesítési adatok alapján a HP bizonyult a legerősebb forgalmazónak.

A Palo Alto székhelyű Hewlett Packard a világon több noteszgépet adott el 2003 első három hónapjában, mint bármelyik másik gyártó vagy forgalmazó – áll az IDC tanulmányában. 1,37 millió hordozható számítógép lelt gazdára a HP jóvoltából (ebben a Compaq név alatt értékesített példányok is benne vannak), amely különösen jó eredmény; hiszen a vásárlások szempontjából mindig erős negyedik negyedév 1,29 milliós eladott darabszámát is képes volt felülmúlni (az összeladásokat tekintve még rózsásabb a helyzet, hiszen globálisan 2002 végéhez képest 1,3 százalékkal zsugorodott a piac).

Egymillió-háromszázhetvenötezer darab noteszgép – ez bizony szép mennyiség. A teljes piac 16 százalékát tudhatja maga mögött ezzel a teljesítménnyel a HP, szerte a világon ugyanis 8,57 millió notebookot adtak el a forgalmazók. Maga a piac egyébként mindig bővül, évente körülbelül 1 millióval; s a dinamizmust is jelzi a korábban említett csak 1,3 százalékos zsugorodás: az asztali PC-k esetében ugyanis kétszámjegyű (12%!) volt a csökkenés mértéke az év elejei hagyományosan gyenge időszakban.

Mindazonáltal a nagy riválisok (a Dell Computer és a Toshiba) ott lihegnek a HP nyomában – a két cég közel ugyanannyi noteszgépet volt képes eladni; alig 150 ezerrel kevesebbet, mint a listavezető. Az amerikai vállalat 1,24 millióval a második, míg a távol-keleti óriás 1,23 millió eladott notebookkal a harmadik helyre tudott felkapaszkodni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák