Connect with us

Román tollakkal ékeskedik a hellén távközlés

Dotkom

Román tollakkal ékeskedik a hellén távközlés

Jobb az OTE eredménye a vártnál.

A vártnál kisebb mértékben csökkent a vezető görög távközlési vállalat, a Hellén Távközlési Szervezet (OTE) eredménye. A viszonylag jó első negyedéves profitot a társaságnál a romániai leányvállalat, a Romtelcom sikereivel magyarázzák.

A bejelentés közel három százalékos emelkedést produkált a görög távközlési cég részvényének árfolyamában, alig néhány nappal azután, hogy a Romtelcom mobilszolgáltató leányvállalata, a Cosmorom üzleti nehézségei miatt a Standard & Poor´s és a Moody´s rontási eséllyel megfigyelés alá helyezték az OTE hitelképességi besorolását.

Az OTE adózás utáni nyeresége 19,6 százalékkal 113,1 millió euróra csökkent. Szakértők előzőleg átlagosan 33 százalékos visszaesést valószínűsítettek.

Az OTE véleménye szerint a Romtelcom már képes a nyereséges gazdálkodásra. Bár ilyen irányú igyekezetei eddig nem sok sikert hoztak, a görög cég újabb ígéretet tett költségeinek csökkentésére a hazai tevékenységeinél is.

Az üzemi cash flow (EBITDA) 0,9 százalékkal 348 millió euróra csökkent, ami 39,8 százalékos kulcsnak felel meg. Az üzemi működés bevétele 1,1 milliárd euróra nőtt, ami 7,8 százalékos bővülés. A Romtelcom nélküli a társaság bevételei csak 1,4 százalékkal emelkedtek volna. A romániai leányvállalat március elsején, a többségi tulajdonrész megszerzésekor került konszolidálásra az OTE mérlegébe.

Az év első három hónapjában az OTE 9,2 millió eurót írt le a költségcsökkentési programjának egyik fő elemét jelentő önkéntes nyugdíjazások ráfordításaiként. A második negyedévben ezen a címen már 35 millió eurós költséggel terheli mérlegét. Az utóbbi időben a cég hét százalékos részesedéscsökkenést könyvelhetett el a vezetékes távközlési piacon konkurensei és a mobil hálózatok javára.

A Romtelcom ellenére is 9,3 millió eurós nyereséget ért el, hogy díjbevétele 16 százalékkal 198,4 millió euróra csökkent a negyedév folyamán. Egy évvel korábban még 17 milliós veszteségről nyilatkoztak. Időközben a cég kilencezer alkalmazottjától vált meg, és csökkentette más állandó költségeit is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom