Connect with us

technokrata

HP: várakozásokat meghaladó összeredmény

Dotkom

HP: várakozásokat meghaladó összeredmény

Várakozásokat meghaladó HP eredmény a második negyedévben.

A HP nyilvánosságra hozta 2003. április 30-án zárt, második pénzügyi negyedévének eredményét. A vállalat 18,0 milliárd dolláros értékesítési árbevételről számolt be a vizsgált időszakban, szemben az előző negyedév 17,9 milliárd dolláros értékével. A HP nem GAAP szerinti (a nem GAAP szerinti számok nem tartalmaznak bizonyos tételeket) üzemi eredménye 1,14 milliárd dollárt tett ki – 4 százalékkal többet, mint az első negyedévben. A nem GAAP szerinti üzemi eredmény az árbevétel 6,4 százalékának felel meg – az előző három hónap értéke 6,2% volt. A nem GAAP szerint számított, korrigált részvényegységre jutó nyereség (EPS) elérte a 29 dollárcentet, ami pontosan megegyezik az előző negyedévben jelentett értékkel, és 2 centtel meghaladja a legfrissebb, elemzői konszenzusra épülő becsléseket.

A nem GAAP szerinti, korrigált EPS és üzemi eredmény 218 millió dolláros (részvényenként 7 centnyi), adózás utáni eredmény szintjén végrehajtott korrekciót tükröz. Ez a korrekció egy újonnan beszerzett immateriális javak amortizációjából eredő (141 millió dolláros), egy akvizíciós vonatkozású (126 millió dolláros) és egy átszervezési költségekkel kapcsolatos (234 millió dolláros) tételt tartalmaz. A nem GAAP szerinti, korrigált EPS nem tartalmazza a 131 millió dolláros egyszeri adókedvezményt. Az Egyesült Államok Általánosan Elfogadott Számviteli Irányelvei (GAAP) szerint számított üzemi eredmény 643 millió dollár volt a második negyedévben, ami az árbevétel 3,6 százalékának felel meg. A GAAP szerinti korrigált EPS 22 dollárcentet tett ki.

„Stabil negyedévet zártunk, amelynek során mind árbevételünket, mind pedig nem GAAP szerinti üzemi eredményünket sikerült javítanunk az előző negyedévhez képest” – nyilatkozta Carly Fiorina, a HP elnök-vezérigazgató asszonya. „A nagyvállalati rendszerek üzletága 3 százalékos növekedést produkált, és ezzel megközelítette a nyereségküszöböt. A HP Services 2 százalékos forgalombővülést és markáns nyereséget ért el, a személyi rendszerek üzletága pedig a szezonális trenddel dacolva megőrizte árbevételszintjét és nyereségességét. A nyomtatás és képalkotás üzletága 13 százalékkal növekedett az elmúlt év megfelelő időszakához képest. Árbevétele – a megszokott szezonális ingadozással összhangban – 1 százalékkal elmarad az előző negyedév szintjétől, nyeresége viszont 1 százalékkal magasabb a három hónappal korábbi értéknél.”

„A fúzió után 12 hónappal máris 3,5 milliárd dolláros, éves szintre vetített megtakarításról számolhatunk be a szerkezeti költségek terén. Üzleti modellünk révén mind árbevételünk, mind pedig profitunk összetétele kiegyensúlyozottabb a korábbinál, és 2,5 milliárd dollárt meghaladó, működésből származó készpénzforgalmunk is minden eddigi szintet felülmúl” – fűzte hozzá Fiorina. „A HP erősebb és magabiztosabb versenytársként került ki az integrációból, és minden erejével az ágazatvezető szerep megszerzésére és növekedési céljai megvalósítására törekszik.”

A pénzügyi eredmények összefoglalása 2003. II. negyedév 2003. I. negyedév
Árbevétel (USD) 18,0 milliárd 17,9 milliárd
Nem GAAP szerinti üzemi nyereséghányad 6,4% 6,2%
GAAP szerinti üzemi nyereséghányad 3,6% 4,9%
GAAP szerinti korrigált EPS (USD) 0,22 0,24
Nem GAAP szerinti korrigált EPS (USD) 0,29 0,29

A földrajzi régiókat külön vizsgálva megállapítható, hogy a HP összárbevételéből 45 százalékkal részesedő amerikai kontinens forgalma az előző negyedévi 8,1 milliárdos szinten stagnált. Az összes bevétel 40%-át adó Európa árbevétele ugyanakkor 1%-kal, 7,1 milliárd dollárra nőtt. Ázsia és a Csendes-óceán térségében – ahol a teljes HP-árbevétel 11%-a képződik – 2%-kal, 1,9 milliárd dollárra bővítettük forgalmunkat. Az összforgalom 4%-át generáló Japánban a meglehetősen gyenge első negyedévinél 7%-kal magasabb, 795 millió dolláros árbevételt sikerült elérnünk. Az előző negyedévhez képest elért árbevétel-növekedés 2 százalékpontos árfolyamhatást tartalmaz.

A HP 25 legnagyobb – egyenként átlagosan 200 millió dollár feletti – új szerződésének hosszú távú árbevételben kifejezett értéke meghaladja az 5 milliárd dollárt. A cég fúzió óta megkötött 125 legnagyobb új szerződésének hosszú távú árbevételben kifejezett összértéke túllépi a 12,5 milliárd dollárt.

HP Services
A HP Services árbevétele az informatikai szolgáltatások piacának recessziója és a tanácsadási piac tartós túlkínálata ellenére 2 százalékkal, 3,0 milliárd dollárra nőtt az előző negyedévhez képest. A bővülésben az ügyféltámogatási szolgáltatások (4%), valamint a tanácsadás és az integráció (2%) vitték a prímet. A korábbi negyedévek komoly növekedését megszakítva, az üzemeltetési szolgáltatások árbevétele 2 százalékkal visszaesett a vizsgált időszakban. A negyedévben bejelentett nagy értékű szerződésekből származó árbevétel hatása a negyedik negyedévtől lesz majd érzékelhető.

A HP Services 301 millió dolláros üzemi eredménye az árbevétel 9,9 százalékának felel meg, és 1,6 százalékponttal kevesebb az első negyedévben jelentett értéknél. Az üzemi fedezet a folyamatos árnyomás, valamint a nyugdíjakkal és egyéb dolgozói juttatásokkal kapcsolatos kiadások növekedése miatt csökkent.

A HP élvonalbeli pozíciót birtokol az üzemeltetési szolgáltatások piacán: ágazatvezető ügyfelekkel köt szerződéseket és komoly versenytársakat utasít maga mögé. A HP a második negyedében 10 éves, 3 milliárd dollár értékű üzemeltetési szerződést készített elő a Procter & Gamble-lel (amit május 7-én alá is írt); 7 éves, 600 millió dolláros outsourcing-megállapodást kötött a Bank of Ireland pénzintézettel; és 100 millió dollárról szóló szerződést írt alá a világ legnagyobb e-learning kezdeményezése, az észak-írországi Classroom 2000 (C2K) projekt támogatására.

Finanszírozási szolgáltatások
A cég teljes tulajdonú leányvállalataként működő HP Financial Services pénzügyi eszközgazdálkodási és bérleti szolgáltatásokkal áll a HP nemzetközi ügyfeleinek rendelkezésére. A szervezet az előző negyedévhez képest 3 százalékkal, 501 millió dollárra visszaeső árbevételt könyvelt el a vizsgált időszakban, üzemi eredmény szempontjából viszont 21 millió dolláros nyereséggel zárta a negyedévet, ami számottevő javulás a korábbi időszak 14 millió dolláros adatával összehasonlítva. Az üzemi nyereséghányad 4,2 százalék volt – szemben az előző negyedév 2,7 százalékos értékével. A teljes finanszírozott eszközállomány – a kedvezőtlen piaci viszonyok miatt – 4 százalékos csökkenést mutat az előző három hónaphoz képest.

Eszközgazdálkodás
A HP 14,1 milliárd dollár értékű bruttó készpénzállománnyal (azaz 13,5 milliárd dollár készpénzzel és rövid futamidejű, könnyen készpénzzé tehető eszközzel, valamint 622 millió dollárnyi rövid és hosszú lejáratú befektetéssel) zárta a negyedévet. A működésből származó készpénzforgalom (működési cash-flow) meghaladta a 2,5 milliárd dollárt. A készletek értéke 5,7 milliárd dollárnak felelt meg – ami 348 millió dollárral alacsonyabb az első negyedévre jellemző szintnél. A vevőkövetelések állománya 34 millió dollárral, 7,9 milliárd dollárra nőtt a vizsgált időszakban. A vállalat második negyedévben kifizetett, részvényenként 8 dollárcentes osztaléka 244 millió dollár készpénz felhasználását tette szükségessé. A HP 191 millió dollár értékben vásárolt vissza papírokat részvényeseitől.

Jövőbeni kilátások
2003 második pénzügyi félévére nézve a HP reálisnak tekinti a Wall Street konszenzuson alapuló 36,4 milliárd dolláros árbevétel- és 62 centes, nem GAAP szerinti EPS-becslését. A nem GAAP szerinti EPS érték részvényenként 5-6 cent, újonnan megvásárolt immateriális javak amortizációjából eredő és további 5-6 cent, átszervezéssel, akvizíciókkal és beruházási tőkeveszteséggel kapcsolatos korrekciót feltételez az adózás utáni eredmény szintjén.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle