Connect with us

Hirdetés

technokrata

UNIX-alapú noteszgép, alacsonyabb áron

Dotkom

UNIX-alapú noteszgép, alacsonyabb áron

A kaliforniai Tadpole Computer olyan notebookokat árul, melyeken UNIX operációs rendszer fut. Hétfőn indították útjára a Sparcle nevű új eszközüket, mely a korábbi típusokhoz képest alacsonyabb áron kerül forgalmazásra.

A Tadpole hagyományosan kevés noteszgépet értékesít, s azt is csak főként a kormányzati széféra számára. Ennek legfőbb oka az ár, illetve a notebookok azon tulajdonsága, ami miatt sokba kerülnek: a cég UNIX-alapú eszközök kereskedésével foglalkozik.

Sun féle Solaris fut operációs rendszer gyanánt a noteszgépen, mely UltraSPARC processzorokra épül. A korábbi, UNIX-os noteszgépekkel ellentétben, már igen olcsón, 3000 dolláros áron kerül forgalomba (a legolcsóbb modell). Ez talán soknak hangzik, de például a Tadpole másik terméke, a SPARCbook 5000-es (kiépítettségtől függően) 6-12 ezer dollárba kerül. Elsősorban mérnökök, szoftverfejlesztők jelentik az új notebook célpiacát, akik eddig talán nem engedhettek meg maguknak egy közel 10 ezer dolláros kiadást – notebookra.

A belépő szintű, 3000 dollárba kerülő Sparcle 440X egy 440 MHz-es UltraSPARC-IIe processzort és egy 14,1 colos kijelzőt tartalmaz. Emellett megtalálható a noteszgépben 256 MB-nyi memória, egy 40 GB-os merevlemez és egy CD-ROM meghajtó is. A Sparcle 500X processzorának órajele 500 MHz, ebbe már fél GB-nyi operatív tár került, és rendelkezik vezetékmentes Internet-hozzáféréssel. Ennek megfelelően ára is magasabb: 4000 dollár. A 650SX típus 650 MHz-es CPU-t, 15 colos kijelzőt, 1 GB memóriát, 60 GB-os merevlemezt és egy DVD/CD-RW kombómeghajtót tartalmaz, mindezt 6000 dollárért veheti birtokába a vevő.

Minden noteszgépen előre telepítve megtalálható a StarOffice, illetve mindegyik eszköz rendelkezik a Tadpole által kifejlesztett, úgynevezett CPU megosztás képességével. Ez utóbbi révén azok a noteszgépek, melyeknek processzorai nem száz százalékosan kihasználtak, a háttérben egyéb munkákon dolgozhatnak, melyeket a vezetékmentes hálózatról töltenek le.

A Tadpole bízik benne, hogy jelentősen több notebookot fog tudni értékesíteni ezen a nyomott áron, melyet az tett lehetővé, hogy a korábbi változatokhoz képest sokkal inkább PC-szerűvé tették a noteszgépeket. Ez nem lesz könnyű feladat, hiszen a korlátok elég szűkre szabottak; a több tízmilliós notebook piac csak egy igen kicsiny szegmensét alkotják a UNIX-os hordozható számítógépek. A cég azonban bízik a sikerben, hiszen a bejelentés szerint nemsokára 1 GHz-es modellek is megjelennek a kínálatban.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés