Connect with us

Hirdetés

technokrata

Regionális távközlés-szabályozási fórum Budapesten

Dotkom

Regionális távközlés-szabályozási fórum Budapesten

Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia képviselői az Európai Unión belüli közös érdekérvényesítés lehetőségéről tárgyaltak kedden a magyar fővárosban megrendezett regionális távközlés-szabályozási fórumon.

Az EU-csatlakozás előtt álló országok a felkészülés során felmerült problémákra, illetve a hasonló kihívásokra adandó közös válaszokra fektettek hangsúlyt a Pataki Dániel hírközlési helyettes államtitkár által vezetett megbeszélésen. Az IHM kezdeményezésére megrendezett első V4+ Regionális Távközlés-szabályozási Fórum a Visegrádi országok és Szlovénia hírközlési államtitkárai, hírközlési szabályozó szerveinek vezetői, valamint az ágazat szakértői vettek részt.

A fórum hazánk kezdeményezésére jött létre, ahol a résztvevő országok meghívott szakemberei bemutatták egymásnak országaik távközlés-szabályozási helyzetét, valamint kerekasztal-megbeszélést folytattak az ágazat aktuális problémáiról.

Az eseményen hazánk miniszteri szinten is képviseltette magát, Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter személyében. A szaktárca vezetője reményét fejezte ki, hogy a csatlakozó országok nem csupán tagjaivá válnak az Európai Uniónak, hanem aktívan befolyásolni tudják majd Brüsszel távközlési és informatikai politikáját.

Lengyelország képviselője elmondta: meglátása szerint a jelenlévő öt ország hasonló problémákkal küzd. Reményét fejezte ki, hogy képesek lesznek együttesen fellépni az EU-n belül is.

Csehország képviselője szintén a problémák közös gyökereiről beszélt, viszont fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ebben az öt országban mindenütt sokkal gyorsabban fejlődött a mobiltávközlés, mint az EU-ban, s a növekedés közvetlenül az után kezdődött meg, hogy rendbe tették a vezetékes távközlést.

Szlovákia, és Szlovénia képviselői a közös fellépés erejéről beszélt, mely segítségével a viszonylag elmaradott, újonnan csatlakozó tagállamok is képesek lehetnek érdekeiket érvényesíteni.

Az egyes országok képviselői előadásaik során bemutatták a hírközlési és informatikai szektor, a törvényi szabályozás, illetve az EU-harmonizáció terén elért eredményeiket, a jövőre vonatkozó kormányzati szándékokat. A kerekasztal-megbeszélésen pedig tisztázták a fennmaradó vitás kérdéseket és a területet érintő közös fellépésre, szorosabb együttműködésre tettek javaslatot.

A V4+ Regionális Távközlés-szabályozási Fórum, melyet a tervek szerint kiterjeszthetnek valamennyi csatlakozó országra. A megkezdett munkát rendszeresen összeülő szakértői bizottságok fogják folytatni, valamint előkészítenek egy miniszteri szintű találkozót is, melyre 2003 végén vagy jövő év elején Magyarországon kerülhet sor.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés