Connect with us

technokrata

Hogyan fog kinézni, mire lesz képes a jövő notebookja – az Intel szerint

Dotkom

Hogyan fog kinézni, mire lesz képes a jövő notebookja – az Intel szerint

A jövő notebook PC prototípusa – belekukkanthatunk az Intel zártkörű mobil számítógép elképzeléseibe…

Florence névvel illették az Intel új notebook prototípusát a cég designerei. A chipgyártó óriás boszorkánykonyhájában ugyanis megszületett a közeljövő noteszgépe, mely külsőben és belsőben is eltér a jelenlegi modellektől – igaz, szerveresen illeszkedik a most használatos eszközök körébe. Egyik legfontosabb jellemzője a tábla PC-s trend felerősödése; azaz a kijelző elfordíthatósága és a kézírás-felismerés alkalmazása.

Mindig új lökést ad az eladásoknak egy-egy új technológia megjelenése – éppen ezért fontos az innováció még ebben a gazdaságilag pesszimistább légkörben is. Tulajdonképpen ez az egyik oka Florence létrejöttének – a másik pedig a notebook piac látványos bővülése. Az összes eladott hordozható számítógép a teljes piacot tekintve már 24 százalékos részesedéssel bír, és az elemzők szerint ez nemsokára megközelítheti akár az 50 százalékot is. Igaz, hogy egy noteszgép létrehozása nehezebb feladat, mint egy asztali PC megalkotása, ám a rajtuk levő árrés is nagyobb, azaz jövedelmezőbb üzlet notebookkal kereskedni. A hordozható számítógépek revitalizásával az Intel nem titkolt célja az 1998-as, 1999-es eladási boom újbóli elérése.

Amiben Florence nem mutat eltérést a jelenlegi noteszgépekkel szemben: kijelző, billentyűzet, USB portok – egy szokványos hordozható számítógép tartozékai. Ám beviteli eszközként egy úgynevezett érintőceruzát is használhatunk; ez mindenképp a tábla PC-s vonalat erősíti. A kézírásos üzemmód könnyebb használata érdekében a képernyő majdnem 360 fokban elforgatható – gyakorlatilag a noteszgép akár teljesen kifordított állapotba is hozható.

Eddig még nem látott képesség, hogy a billentyűzet is kihajtható a noteszgépből. Ilyen beállítás esetén a képernyő kétharmad-egyharmad arányra oszlik szét, melynek felső harmada a navigációs gombokat tartalmazza, melyek révén ilyen környezetben is lehet zenét hallgatni, levelet olvasni stb.

Florence létrehozásáért az Intel Mobile Architecture Labje felelős. Ez a kísérleti laboratórium intézi az új mobil technológiák kiötlését és formába öntését. Évente számos design kerül itt papírra, ennek azonban csak töredéke valósul meg prototípus formájában. Tavaly mindössze hármat építettek a mérnökök. Hogy még rejtélyesebb legyen az egész, ezen prototípusok legtöbbje csak belső megtekintésre készül, azaz a fejlesztőkön és a vezetőkön kívül csak a külső számítógép-gyártók vethetnek rájuk pillantást – a nyilvánosság nem. Florence esetében azonban ez akár még másképp is alakulhat – egy szóvivő elmondása szerint az év további részében még bemutatásra fog kerülni a nagyközönség számára is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle