Connect with us

technokrata

Rádiós Internet: az IHM szabályozás nem korlátoz

Dotkom

Rádiós Internet: az IHM szabályozás nem korlátoz

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a frekvenciasávok felhasználási szabályainak megállapításáról szóló 6/2003. (III.31.) IHM rendelete nem korlátozza 2,5 milliwattosra a kültéri rádiós adatátviteli eszközök teljesítményét.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) a frekvenciasávok felhasználási szabályainak megállapításáról szóló 6/2003. (III.31.) IHM rendelete 2003. április 1-jei hatályba lépését követően számos, a rendelet félreértésén alapuló cikk jelent meg az írott és az elektronikus sajtóban, míg az Internet piac szereplői és a szolgáltatók részéről erőteljes tiltakozó kampány indult el a szerintük ésszerűtlen korlátozásokat bevezető rendelet módosítása érdekében – áll az IHM frissen kiadott közleményében.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium Rádiótávközlési Főosztálya tájékoztatása szerint azonban a szabályozás nem korlátozza a rádiós Internetet.

A rendelet kiadására a hírközlésről szóló 2001. évi XL. törvény felhatalmazása alapján került sor. A rendelet célja az volt, hogy a Frekvenciasávok Nemzeti Felosztási Táblázatának megállapításáról szóló 284/2002. (XII.21) Kormány rendelethez igazodóan közzétegye a polgári célra használható frekvenciák felhasználási szabályait.

Az a megállapítás, hogy a 2003. április 1-je előtt a 2400-2483,5 MHz-es sávban általános használt 100 mW eirp teljesítmény helyett, a rendelet mindössze 2,5 mW eirp teljesítményű RLAN berendezések kültéri használatára ad lehetőséget, mely által ellehetetlenülnek a vezeték nélküli Internet-szolgáltatók a közlemény szerint téves: a rendelet a 2003. április 1-je előtti helyzetnek megfelelően továbbra is 100 mW eirp teljesítményű kültéri RLAN berendezések használatára ad lehetőséget.

A rendelet 2400-2483,5 MHz-es sávban a beltéri használatot illetően semmiféle változtatást nem hozott, a gyártóknak és szolgáltatóknak a 2003. április 1-jét megelőző módon kell eljárniuk.

A kültéri felhasználást illetően a módosítás mindenekelőtt a gyártókra – beleértve a berendezéseket forgalomba hozókat, illetőleg az importálókat – vonatkozik. Ennek értelmében 2003. április 1-től a gyártóknak a rádióberendezésekről és a távközlő végberendezésekről, valamint megfelelőségük elismeréséről szóló 3/2001. (I. 31.) MeHVM rendelet 6.§-ának (4) bekezdése alapján a kültéri használatra szánt RLAN berendezés forgalomba hozatali szándékát nyilvántartásba vétel céljából be kell jelentenie a Hírközlési Területi Hivatalnak (HTH). A HTH minden berendezést nyilvántartásba vesz, amely megfelel a Postai és Távközlési Igazgatóságok Európai Értekezlete (CEPT) Elektronikus Távközlési Bizottsága (ECC) egyébként szintén a rendeletben megnevezett határozatának és ajánlásának.

Így a szolgáltatók továbbra is nyújthatnak kültérre is kiterjedő szolgáltatást, melyhez a HTH által nyilvántartásba vett berendezést kell használniuk. Amennyiben olyan berendezéssel kívánnak szolgáltatást nyújtani, amelyet a HTH még nem vett nyilvántartásba, akkor a bejelentést nekik kell megtenni.

Erre a változtatásra több ok miatt került sor. A rendelet révén az IHM harmonizálta a magyar szabályozást az Európai Bizottságnak a rádióberendezések, a távközlő végberendezések és a vonatkozó azonosítók induló osztályozásának megállapítására vonatkozó 2000/299/EK határozatával, beleértve a kültéri használatra szánt RLAN berendezések szabályozását, és ezáltal biztosítja, hogy Magyarországról nem kerülhet az Európai Unió azon tagállamába – például Franciaországba – olyan kültéri használatra szánt berendezés, ahol ez jelenleg nem megengedett.

Emellett a rendeletnek fogyasztóvédelmi szempontból is jelentősége van. A nyilvántartásba vétel ugyanis garanciája annak, hogy kizárólag olyan berendezések kerüljenek forgalomba, amelyek nem zavarják egymást, és így nem rontják az ilyen berendezésekkel nyújtott szolgáltatások színvonalát.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák