Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagyobb a baj mint ahogy azt hittük? A WISPA Hungary megfontolt és nem elhamarkodott döntést vár az

Dotkom

Nagyobb a baj mint ahogy azt hittük? A WISPA Hungary megfontolt és nem elhamarkodott döntést vár az

Az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban a 2,4 GHz-es frekvenciasáv korlátozásáról szóló rendelet életbe lépése óta a beérkező észrevételeket folyamatosan dolgozzák fel. Ennek eredményét egy szakértői egyeztetés után jövő hét szerdáig közzéteszik. A felgyorsult eseményekről kérdezte a Terminal Gaál Zsoltot a WISPA Hungary-tól.

Sok szolgáltatót felháborított az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 6/2003. IHM rendelete, amely az eddig szabad frekvenciának számító, 2,4 GHz-es frekvenciasávot ezentúl kizárólag beltéri felhasználásra engedélyezi. Erről kérdeztük Gaál Zsoltot a WISPA Hungary-tól.

Terminal – Jambrik Mihály, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium közigazgatási államtitkára azt mondta nyilatkozatában, hogy a rendelet – amely értelmében a 2,4 GHz-es frekvencián működő rádióhullámú technológia csupán beltéri WLAN-okhoz használható fel – nem visszamenőleges hatályú, nem vonatkozik azokra az internetes szolgáltatókra és azon ügyfelekre, akik március 31-ét megelőzően kezdtek szolgáltatni, illetve szolgáltatást igénybe venni a 2,4 GHz-es frekvencián. Ugyanakkor a már működő rendszerek kapacitása nem bővíthető. Ez mennyiben változtatja meg a cég életét? A RadioLAN tervei között szerepelt fejlesztés?

Gaál Zsolt – Igen, a fejlesztés mindenkinél nem csak, hogy várható, de törvényi előírás is! Mellesleg az ügyfelekkel közös érdek és a piacon fennmaradás követelménye is.

A legnagyobb problémát ebben a kérdéskörben a HÍF határidő kezelése és a bejelentések időrendi sorrendje jelentheti. Van olyan szolgáltató, aki 2002. májusában bejelentette interface-eit, szolgáltatásait, leadta Általános Szerződési Feltételeit és az összes kért, ehhez kapcsolódó hivatalos dokumentumot, iratot, ám a mai napig sem kapott kézhez határozatot, mert újabb és újabb hiánypótlásokat találnak ki! Az egy újabb kérdés, hogy ha meg is kapták volna ezen cégek a határozatot, akkor annak jogerőre emelkedése kellett volna, hogy április 1. előtti időpontban történjen meg, avagy az első benyújtás… Tehát ködös az értelmezés e körül is.

Nem kevesen járnak ebben a cipőben, hiszen az IHM felelős államtitkárának nyilatkozata szerint 31 szolgáltató van a HÍF-nél, mint ügyben érdekelt nyilvántartva, a szolgáltatók nagy többségének érdekeit képviselő WISPA Hungary Egyesület pedig több lapnak is nyilatkozta, miszerint több, mint 60 ilyen cég van! Valószínű, hogy ebből kifolyólag adódnak a jelentős számbeli különbségek is.

Újabb rétegét jelenti – akár 31, akár 60 feletti a szolgáltatók számra – ezen érdekelteknek, hogy bizonyítható beruházások történtek olyan cégeknél is, akik még a beüzemelt hálózatot be sem jelentették, de ezzel semmilyen jogszabályt nem szegtek meg és jogos lehet az esetleges kártérítési igényük!

Terminal – Mint ismeretes, az IHM nem titokban alkotta meg a rendeletet, hiszen a szöveget egyeztették 16 szakmai szervezettel, illetve az érintett tárcák közigazgatási államtitkáraival. Erről szolgáltatóként a RadioLAN is tudott, vagy esetleg Ön részt vett benne?

Gaál ZsoltAz Internetről értesültem én is, és másik 36 szolgáltató cég vezetője is!

Terminal – A szakmán belül is többféleképpen értelmezik a 2,4 GHz-es frekvenciára vonatkozó európai uniós szabályozást, illetve ebből adódóan a szóban forgó rendeletet. Mi erről a véleménye?

Gaál Zsolt – Egy egyértelmű és jól megfogalmazott rendeletet csak egy módon lehet értelmezni. Tény és való, hogy a számítástechnikai és távközlési kisebb cégek vezetői sem megfelelő jogi képesítéssel, sem pedig megfelelő jogi háttérrel nem rendelkeznek. A megfelelő tájékoztatás hiánya és a máról holnapra való érvénybe léptetés mindenképp törvénysértő!

Mint ahogy a HÍF illetékesei többször elmondták, és a törvények is rögzítik, az adó oldalon kisugárzott, antennáról kimenő teljesítmény (EIRP) nem haladhatta meg ezidáig a 100 milliwattot. Mégis olyan nyilatkozatokat adtak, hogy egyszerű szemrevételezés módszerével is megállapítható, hogy nagyobb nyereségű antennákat használnak a szolgáltatók többségénél, ezáltal biztos, hogy túllépik a megengedett határértéket!

IGENÁM! De a törvény nem szabályozza a vételi céllal beüzemelt, vagy vételi oldalra elhelyezett antenna nyereségét, vagy méretét sem! Tehát! Ha én felállítok egy 6 méter átmérőjű, tömör parabola tányért, amelynek fókuszába egy 2,4 GigaHertz-en üzemelő, de kizárólag vételi oldalon kommunikáló fejet helyezek el, az szemrevételezés által valóban nagyon nagy antennának tűnik, és valóban nagy a nyeresége is! De ettől még nem adó oldalon sugároz!

Terminal – Mit vár, mint cégvezető és a WISPA Hungary vezetője az IHM jövő heti szakmai egyeztetésétől?

Gaál Zsolt – Azt várom a jövő heti szakmai egyeztetéstől, hogy inkább később, mint elhamarkodottan hozzanak döntést, és jól fontolják meg, hogy a fejlődést ezidáig megakadályozók miképpen lettek megítélve…



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés