Connect with us

technokrata

Biztonság Microsoft módra – bemutatták a Palladiumot

Dotkom

Biztonság Microsoft módra – bemutatták a Palladiumot

Kedden mutatta be a Microsoft vitatott biztonsági technológiáját a Windows Hardware Engineering konferencia keretein belül, melynek során több részletet is tisztáztak.

A Next-Generation Secure Computing Base (NGSCB), vagy más néven Palladium prototípusának hivatalos bemutatója kedden, egy konferencia keretei között zajlott. Ennek során kisebb alkalmazásokat futtattak egy ezen technológiával felszerelt környezetben, hogy demonstrálni tudják a rendszer biztonsági képességeit, funkcióit. Amy Carroll, a Microsoft Security Business részlegének csoportmenedzsere az első olyan lehetőségnek titulálta az eseményt, amikor bemutathatták, mire képes az NGSCB, viszont óvakodott a bemutatót a rendszer hivatalos indulásának titulálni.

Az NGSCB első változatában négy fő funkciót részleteztek a demonstráció során. Az első neve process isolation, mely lehetővé teszi a biztonságosnak tartott alkalmazások zárolását, így azok nem válhatnak megtámadhatóvá. A második hasonló feladatot szolgál, ez a háttértárat védi – az alkalmazások biztonságosan tárolhatják el ennek révén az adatokat. Secure path a neve a harmadik funkciónak, mely az USB eszközök és a számítógép között tesz lehetővé biztonságos kommunikációt, valamint biztonságos video-kimenettel szolgál. Végül az úgynevezett tanúsítás (attestation) a PC integritása felett őrködik – ez készít ugyanis egy kulcskarakterisztikát, s amint ez megváltozik, a számítógép a továbbiakban nem tekinthető biztonságosnak (trusted).

A fenti képességeket éles helyzetnek is kitették: egy hackelő eszközzel képesek voltak szavakat megszerezni egy Notepad dokumentumból, de egy védett alkalmazás adataihoz már nem tudtak hozzáférni. Egy másik bemutató során egy biztonságosnak minősített állományt átmásoltak egy másik számítógépre, majd ott módosították és visszamásolták – az alkalmazás visszautasította az állomány megnyitását.

Mikorra lesz kész a teljes rendszer? Még mindig nincsen pontos információ, de hozzávetőleg egy, másfél év múlva kerülhet ki a Microsoft ˝boszorkánykonyhájából˝.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle