Connect with us

technokrata

Intel – rendelésre is gyártunk processzort

Dotkom

Intel – rendelésre is gyártunk processzort

A világ legnagyobb chipgyártója rendelésre is készít processzorokat – a külön a Sony kedvéért létrehozott CPU-k egyúttal előrevetítik a jövőt. Ráadásul nem ez az első eset az Intel életében…

Az Intel olyan új, noteszgépekbe szánt Celeron processzorokat készít szép csendben, melyek eredetileg nem szerepelt a cég ütemtervében – kifejezetten a Sony kérésére gyártják. A távol-keleti óriásvállalat ugyanis bejelentette igényét egy olyan CPU-ra, mely nagyon alacsony (ultra low) energiafelhasználású. Ennek következtében maguk az új, rendelésre gyártott Celeron processzorok nem rendelkeznek nagy órajellel: 600 MHz-es példányok gördülnek le az Intel gyártósorairól. A Sony ezen darabokat a csak Japánban értékesíteni tervezett Vaio mini-notebookjában kívánja alkalmazni.

Nem ez az első eset az Intel életében, korábban már – ugyancsak a Sony kérésére – gyártott olyan processzorokat, melyek a hivatalos kínálatban nem szerepeltek (az 1,6 GHz-es Celeronok a Vaio W asztali számítógépekbe kerültek). Nem kötődik egyetlen céghez sem, pusztán a felhasználói igények kielégítése végett tette bele az eredetileg szintén megjelentetni nem tervezett 1,26 GHz-es mobil Celeron processzor. Tett már a fentiekkel analóg kivételeket a Toshiba és a HP cégekkel is az Intel.

Miért kellett mégis egy új processzor a Sony-nak? Hiszen ebben a szegmensben azért még lehet kapni CPU-kat. A válasz az A jelzésben rejlik, a rendelésre gyártott modell hivatalos neve ugyanis: ULV Celeron 600 MHz A. Ez a betű azt jelenti, hogy a processzor eltér a többi mobil Celerontól; a márciusban útjára bocsátott Pentium M architektúrájára épül. Igaz, nélkülözi a SpeedStep technológiát (amely automatikusan csökkenti a CPU teljesítményét a jobb energiagazdálkodás miatt). Ugyanakkor a Pentium M megfelezett másodszintű cache-e (512 KB) a korábbi Celeronokhoz képest jelentős ˝lóerőt˝ ad (a mobil környezetbe szánt egyéb Celeronok ugyanis csak 256 KB-nyi L2 gyorsítótár felett rendelkeznek).

Shannon Johnson, az Intel egyik szóvivője elárulta, hogy a cég egy egész sorozatot fog létrehozni az új mobil Celeron vonalból (mely a Pentium M-re alapul), ám ezen példányok idén még nem kerülnek piacra (természetesen kivéve a Sony Vaio noteszgépeket). Ugyanakkor azt is közölte Johnson, hogy minden a felhasználói igényeken múlik, ha szükség van rá, akár hamarabb is útjára bocsáthatják az új Celeronokat.

Azért ezeket a kijelentéseket némileg érdemes fenntartással fogadni, hiszen az Intelnek bizonyára nem érdeke, hogy amíg a konkurencia nem szorítja, olcsóbb mobilprocesszorokat értékesítsen. A noteszgépek világa – a jelentős árcsökkenés ellenére – még mindig nagyobb árréssel kecsegtet, mint az asztali számítógépek piacán eladott eszközök esetében.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle