Connect with us

Átfedés az asztali és a mobil Intel processzorok között?

Dotkom

Átfedés az asztali és a mobil Intel processzorok között?

Az Intel három új Pentium 4-es processzora: 2,4, 2,66 és 2,8 GHz-es órajelen érkezik. A desktop CPU-k azonban mások, mint elődeik.

Még ezen hónapban piacra kerülhetnek az Intel új processzorai, melyek asztali használatra lettek tervezve – legalábbis első látásra. Az 533 MHz-es front side bus-szal bíró példányok támogatják a hyperthread technológiát – és alacsony feszültségű környezetre terveztettek.

Az alacsony feszültség alacsonyabb energiaigényt is jelent, tehát kevesebbet fogyaszt ˝hagyományos˝ társaihoz képest egy ilyen processzor. Igen ám, de az asztali számítógépekben nem annyira kardinális kérdés pár wattnyi teljesítménycsökkenés (bár a nagyon magas üzemi hőmérsékletű CPU-k itt sem szívesen látottak). A válasz a ki nem mondott kérdésre az, hogy az Intel elképzelései szerint ezen mikroprocesszorok laptopokban és blade szerverekben kerülnek majd alkalmazásra.

Ugyanakkor van itt egy kis anomália: asztali környezetben 800 MHz-es FSB-vel bíró processzorok vannak csak 3 GHz-es órajel alatt, amelyek rendelkeznek a hyperthread képességgel. Az Intel által noteszgépekbe szánt asztali processzorok azonban ˝csak˝ 533 MHz-es FSB-vel rendelkeznek, már amelyik hyperthreades. Miért a csökkentett FSB-vel alkalmazzák ezen példányokat? Jó kérdés – hivatalos válasz viszont nincs (egyelőre). Úgy tűnik, az Intel ezzel félhivatalosan támogatja az asztali processzorok noteszgépekben való alkalmazását.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom