Connect with us

Veszélyeztetett Linux: biztonsági hiba a GNOME-ban

Dotkom

Veszélyeztetett Linux: biztonsági hiba a GNOME-ban

Komoly biztonsági hiányosságra bukkantak nemrég a linuxos grafikus felületet biztosító GNOME-ban.

A legtöbb Linux disztribúció vagy a GNOME-ot, vagy a KDE-t használja desktopkörnyezet megjelenítéséhez. Azon változatok azonban érintettek lehetnek, melyek a GNOME-ot alkalmazzák, a múlt hét végén ugyanis biztonsági hibára bukkantak benne. A Core Security Technologies nevű biztonsági szakértőkből álló csoport pénteken bejelentette, hogy olyan rést fedeztek fel a GNOME-ban, amelynek kihasználásával a támadó képessé válhat kód futtatására.

Az úgynevezett Gnómszem (Eye of Gnome) esetében kell óvatosnak lenni; ezen szoftver segítségével lehet megjeleníteni képeket e-mailekben. Ennek használatakor aktiválódhat egy olyan vírus, amely a hiba ismeretében akár pusztítatni is képessé válhat a fertőzött rendszerben. A felesleges hisztériakeltés elkerülése végett a CST igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy ez csak egyes, speciális esetekre vonatkozik. A KDE-t használók nincsenek veszélyben, s azok sem, akik nem rendelkeznek az Eye of Gnome-mal. Sőt, még azoknak sincs félnivalójuk, akik ugyan használják a programot, de nem engedélyezik automatikusan az EoG működését. Mivel a szoftver bármilyen alkalmazást is indítson el, csak a felhasználó jogosultságaival rendelkezik, ezért végzetes kárt nem képes tenni a rendszerben.

Aki mindezek mellett szeretné biztonságban tudni számítógépét, az telepítse a Gnome Project által kiadott patch-et, melyet a fejlesztők website-járól lehet letölteni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom