Connect with us

Hirdetés

technokrata

Biztonsági hiba a Windowsokban – nincs és nem is lesz javítás?

Dotkom

Biztonsági hiba a Windowsokban – nincs és nem is lesz javítás?

Olyan biztonsági hiányosságot fedeztek fel nemrég a Windowsokban, melyek kihasználása részén az adott számítógépek zombivá válva DoS támadás indítójává válhatnak.

A Remote Procedure Call (RPC) egy olyan protokoll, melyet a Windowsok többsége használ. Ez biztosítja ugyanis a processeken belüli kommunikációt, mely révén egy program egy távoli rendszeren is kódot futtathat. Egyébként maga a protokoll az Open Software Foundation RPC-jéből származik, de bizonyos Microsoft kiegészítéseket tartalmaz, tehát eltér az eredetihez képest.

Az RPC azon részében, mely TCP/IP-n keresztül cseréli ki az üzeneteket, található a hiba. A probléma leírása már sablonos: egy rosszul megformázott üzenet helytelen kezelése hibás eredményeket okoz – s máris nem lehetünk nyugodtak rendszerünk biztonsága felől. Ez a felfedezés egyébként az RPC Endpoint Mapper process esetében van különösen hatással (ez a process a 135-ös TCP/IP portot használja).

Hogyan lehet kiaknázni a biztonsági hibát? A támadónak létre kell hozni egy TCP/IP kapcsolatot az Endpoint Mapper processel egy távoli számítógépről. Miután ez megtörtént, a behatoló RPC kapcsolatot kezdeményez, majd egy ártó szándékkal megformázott üzenettel elérhető, hogy a szerver összes RPC-alapú service-a elvesszen.

Érdekessége a hibának, hogy míg Windows 2000 és XP operációs rendszerek alá elkészült a javítás, az NT 4.0-s rendszerek számára a Microsoft nem adott ki patch-et. Ennek indoka, hogy az OS felépítéséből adódó korlátok nem teszik lehetővé azokat a változtatásokat, amelyek szükségesek lennének a hiba kiküszöböléséhez. Windows NT 4.0-t használók számára a redmondi cég erősen ajánlja a website-ján található FAQ elolvasását.

Az esetben érintett rendszerek

Windows NT 4.0
Windows NT 4.0 Terminal Server Edition
Windows 2000
Windows XP



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés