Connect with us

Magyar cégek a CeBIT-en – új fejlesztésű tűzfal a BalaBittől

Dotkom

Magyar cégek a CeBIT-en – új fejlesztésű tűzfal a BalaBittől

Egyedülálló technológiát fejlesztett egy hazai szoftver cég. Szakértők szerint a világújdonságnak számító szoftveres megoldás új fejezetet nyithat a hálózati biztonságtechnika eleddig kudarcokkal tarkított történetében.

A BalaBit IT Biztonságtechnikai Rendszereket Fejlesztő és Szolgáltató Kft. az egyike azon magyar cégeknek, amelyek részt vettek az idei CeBIT-en. A kiállításról, a tapasztalatokról, valamint a termékekről kérdeztük Kiss Attilát, a cég marketing menedzserét.

Terminal – Milyen céllal érkeztetek Hannoverbe?

BalaBit – Azért mentünk ki a CeBIT-re, hogy nemzetközi partnereket, disztribútorokat találjunk. Főként Németország volt az eredeti célterület, hiszen itt már ismerik a magyar cégeket, nem kell megküzdenünk a kulturális különbségekkel. Az is fontos érv Németország mellett, hogy a technológiai szektora nemzetközileg is elismert, aki itt már bizonyított az előtt nyitva a világpiac.

Terminal – Milyen termékkel érkeztetek a CeBIT-re?

BalaBit – Két termékkel állítunk ki: a syslog-ng egy naplózó szoftver nagyvállalati környezetbe, a ZORP pedig egy egyedülálló tűzfalmegoldás magasbiztonságú hálózatokhoz. Az előző szoftver már elterjedt és elismert megoldásnak számít szerte a világon, például a NASA is használja. Az utóbbi egy jóval fajsúlyosabb termék, az értékesítési erőfeszítéseinket is ide koncentráljuk. A ZORP egy kétéves fejlesztés eredménye, amely a magyar piacon ért be és mára nemzetközi megmérettetésre is alkalmassá vált.

Terminal – Szokásos kérdés: a BalaBit hány alkalommal járt már a hannoveri kiállításon?

BalaBit – Látogatóként természetesen eddig is aktív résztvevői voltunk a vásárnak, ám kiállítóként idén debütáltunk.

Terminal – Beváltja-e a kiállítás a hozzáfűzött reményeket, mekkora volt az érdeklődés?

BalaBit – Nem szeretném elkiabálni, de minden jel arra mutat, hogy túl teljesülnek a legoptimistább várakozásaink is. Rendkívül sok a komoly érdeklődő, gyakran bizonyul kevésnek a két tárgyaló asztal. Eddig főleg Skandináviából, Lengyelországból, a Közel-Keletről, Szingapúrból érdeklődtek. Az már biztosnak tűnik, hogy a CeBIT utáni hónapokban gyakori vendégek leszünk Németországban. Bízom benne, hogy ezeknek a látogatásoknak partneri szerződések lesznek majd az eredményei.

Terminal – Mekkora volt kint a konkurencia?

BalaBit – A verseny természetesen hatalmas, nagyon sokféle tűzfal van a piacon. A tendencia az, hogy a piacvezető gyártók egyre komplexebb megoldásokat kínálnak. Ez azt jelenti, hogy a különböző szoftvereket csomagban kínálják, hardware-re telepítve. Ezzel mi természetesen nem tudunk versenyezni, ezért nem is akarunk. A BalaBit kizárólag egy tűzfalmegoldás fejlesztésével foglalkozik, ám ezen a téren – kimerem mondani – a világon mi vagyunk a legjobbak. A ZORP technológia alapjaiban különbözik minden más konkurens terméktől.

Terminal – Merész vállalkozás a kereket újra feltalálni…

BalaBit – Természetesen nehéz, ezért is került két évbe. Az új megoldással már bizonyítottunk is: Magyarországon bevált a technológiánk, a nagy cégek előszeretettel alkalmazzák. Egyre több helyen cserélik le a multinacionális versenytársaink termékeit ZORP-ra.

Terminal – Mitől más a technológia?

BalaBit – A probléma az a többi gyártóval, hogy nagyon marketing szemléletűek (ez persze bután hangzik egy marketinges szájából). A termékeiket évről-évre úgy harangozzák be, mint forradalmi technológiát, ami minden problémára megoldást jelent. Ennek ellenére az igazság az, hogy a tíz évnél is öregebb alaptechnológiát foltozgatnak. Ez miatt szükségszerűen mindig az igények mögött járnak.

A ZORP egy teljesen új tűzfal-architektúra. Maga a tervezés úgy történt, hogy leültünk megbeszélni, miket kellene tudnia egy tűzfalnak a jövőben. Ezekután megcsináltuk. Kompromisszumok nélkül. Teljesen az alapoktól kezdve.

Három alapvető tulajdonsága teszi egyedülállóvá a ZORP-ot:

Mélyprotokoll analízis: A ZORP az egész adatfolyamot képes értelmezni, elemezni és módosítani. Ezt mind a 15 általa ismert protokollra tudja.

Modularitás: A ZORP értelmező proxy-jai mind a tűzfal egy-egy moduljának számítanak. A modulok összeköthetők, így beágyazott protokollokat is képesek vagyunk kezelni (például: https) Amennyiben vírus scanner modul is be van építve, a protokollokban forgalmazott adatokra vírusellenőrzés is végezhető.

Rugalmasság: A ZORP a protokollok paramétereihez eseményeket képes rendelni, mely eseményeket egy beépített script nyelv segítségével lehet definiálni. Ezáltal a tűzfal intelligens cselekvésre képes. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy többé nem a biztonsági szabályzatokat kell a tűzfalak képességeire szabni, hanem – teljesen logikusan – a tűzfalat lehet úgy konfigurálni, hogy a biztonsági szabályzat legösszetettebb rendelkezését is végre tudja hajtani.

Terminal – A többi tűzfalgyártó vajon miért nem fejlesztett hasonló elven működő megoldásokat?

BalaBit – Mert rövidlátóan marketing szemléletűek. Amíg a jelenlegi technológiát is el lehet adni, addig nem vágnak bele egy hosszadalmas fejlesztésbe. Mindenesetre tisztában vagyunk azzal, hogy az időnk véges. Ha a piacon komoly igény jelenik meg újgenerációs tűzfalak iránt, a nagy gyártók is mozdulni fognak. Reméljük, addigra a ZORP már elismert név lesz a piacon.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom