Connect with us

technokrata

Folyamatos támadás alatt az arab hírközlés website-jai

Dotkom

Folyamatos támadás alatt az arab hírközlés website-jai

Hazafias érzelmű amerikai hackerek az Iraki háború kirobbanása óta többször elérhetetlenné tették az Al-Dzsazíra televíziós hálózatának weboldalait.

Már több napja szenved az arab világ legismertebb tévéadójának, az Al-Dzsazírának website-ja az amerikai hackerek DDoS (distributed denial of service) támadásai alatt. A katari székhelyű televíziós hálózat gyakorlatilag elérhetetlenné vált az Interneten – ezek a támadások főleg március 25-e után erősödtek fel, ekkor mutatta be ugyanis az Al-Dzsazíra az iraki fogságba esett amerikai katonákat. Amerika nagy, s ugyan pontos adatok nem állnak rendelkezésre a támadók számáról, az biztos, hogy nem okozott különösebb nehézséget a website-ok megbénítása.

˝Mindegyik portálunk lehalt. Az amerikai működésképtelenné vált, az európai oldalaink pedig jelenleg is támadás alatt állnak. Amikor sikerül visszaállítani a szolgáltatást, 5-10 percig vagyunk képesek azt fenntartani, aztán újból összeomlik a támadások következtében.˝ – nyilatkozta tegnap Salah AlSeddiqi, az Al-Dzsazíra informatikai menedzsere. Kiderült: ugyan folyamatosan dolgoznak azon, hogy kiszélesítsék a rendelkezésükre álló sávszélességet és folyamatosan javítsák a website-ok biztonságát, mégis szinte semmit sem érnek erőfeszítéseik.

Egy becslés szerint 200 és 300 Mbps-ra növekedett a forgalom a támadások óta, ami a korábbi 50-60 Mbps-os értékek 4-5-szöröse. Igaz, a háború kitörésével és az érdeklődés megnövekedésével ez korábban néha a 150 megabitet is elérte másodpercenként, ám a támadások következtében kialakult helyzetet már nem képes kezelni a tévétársaság – legalábbis rövidtávon.

IT-biztonságtechnikával foglalkozó szakértők szerint ekkora támadás kivitelezéséhez több ezer számítógép összehangolt működésére van szükség. A hírek szerint úgynevezett IRC botok is részt vesznek az akcióban, melyek néha akár 10 ezer zombi számítógépet is képesek támadásra vezetni. Ez látszólag nehezen koordinálható műveletet jelent, pedig elég párszor tíz ember egy ilyen kaliberű DDoS manőverhez. Ráadásul, mivel a zombivá tett számítógépek csordája folyamatosan változhat, tenni ellene a sávszélesség növelésén kívül nem sok mindent lehet. Nagyobb cégek megengedhetik maguknak, hogy több száz vagy több ezer szerveren is elhelyezzék tartalmukat (s így a felhasználót mindig a legközelebbi, leggyorsabban elérhető számítógép szolgálja ki), de az Al-Dzsazíra nem rendelkezik ilyen bázissal.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp