Connect with us

Magyar cégek a CeBIT-en – interjú Dr. Kürti Sándorral, a KÜRT Computer Rendszerház Rt. vezérig

Dotkom

Magyar cégek a CeBIT-en – interjú Dr. Kürti Sándorral, a KÜRT Computer Rendszerház Rt. vezérig

A CeBIT nagykönyve szerint összesen kilenc magyar cég vett részt az idén megrendezett kiállításon. Sok vállalatvezető nagy reményeket fűz a hannoveri eseményhez, mások csupán presztízskérdésnek tartják a részvételt. A Terminal ellátogatott a KÜRT Computer Rendszerház Rt. standjához is, ahol az újonnan nyitott német KUERT Datenrettung Deutschland GmbH miatt más álláspontot is megismertünk.

A professzionális adatmentési és informatikai biztonsági technológiájáról világszinten elismert KÜRT vadnyugati stílusú standja szinte minden látogató figyelmét felkeltette az idei CeBIT-en. A vásárról, a tapasztalatokról és az újonnan alapított német cégről kérdezte a Terminal Dr. Kürti Sándort, a KÜRT Computer Rendszerház Rt. vezérigazgatóját.

Terminal – Mi a véleménye az idei CeBIT-ről?

Dr. Kürti Sándor – Megfelelőnek tartom a kiállítást. Rengeteg kiállító és látogató van, ellentétben a felreppent hírekkel, melyek szerint idén kétharmad annyian vannak. Azt kaptuk, amit elvártunk, pont annyi pénzért, amennyiért megrendeltük. A szakszerűség mellett rugalmasság is tapasztalható. Látván, hogy az esemény milyen hatalmas gazdasági mozgással jár együtt, nagyszerű lenne, ha a magyar kiállítási kultúra legalább tized ekkora értéket tudna előállítani.

Terminal – Mitől más az idei CeBIT?

Dr. Kürti Sándor – Teljesen új a helyzetünk. Eddigi jelenlétünk során Magyarországot képviseltük partnereket keresve az európai országokból. Emellett a magyar látogatóknak voltunk egy sziget: akik kijöttek, gyakran nálunk ültek le feltöltődni.

Idén már nem erről szól a történet. Megalapítottuk a német céget; most nekik akarunk piacot teremteni. A figyelmet most nagyobbrészt a német látogatókra, újságírókra, partnerekre, cégek képviselőire fordítjuk.

Terminal – Mit vár a Kürt az idei CeBIT-től, sikeres lesz?

Dr. Kürti Sándor – Hogy sikeres-e vagy sem, nagyon nehéz most megmondani. Azokat a lehetőségeket, amelyekkel itt találkoztunk, természetesen kihasználjuk. Eddigi tapasztalataink szerint később mindig beigazolódott: megérte eljönni.

Terminal – Mibe kerül a kiállítás, hány alkalommal járt már itt a Kürt?

Dr. Kürti Sándor – Idén tizedszerre vagyunk itt. Már ez önmagában azt mutatja, hogy megéri itt lenni, annak ellenére, hogy tízmilliós nagyságrendű a büdzsé.

Terminal – Hogy megy a német cég?

Dr. Kürti Sándor – A KUERT Datenrettung Deutschland GmbH öt hónapja indult el, egy nagyon szigorú üzleti tervvel, amely havi bontásban tartalmaz ellenőrző pontokat. Ezeket ellenőrizve leszögezhető, hogy az elmúlt öt hónapban mind a kiadási, mind a bevételi eredmények jobban alakultak az eredeti tervhez képest.

A cég valójában novemberben indult, ekkor megépítettük a Kürt hasonmását Bochumban. Hivatalosan azonban csak január 15-e óta működik. Nagyon szerényen azt hittük, hogy eleinte csupán egy-két érdeklődővel találkozunk, majd a szám folyamatosan emelkedik. A terveinkben az 5 hónapra 15 érdeklődőre számítottunk, jelenleg azonban 250-nél tartunk.

Terminal – A Kürt professzionális adatmentési és informatikai biztonsági technológiájáról világszinten elismert, miért kalkulálták alul az érdeklődők számát?

Dr. Kürti Sándor – Nem hiszem, hogy rosszul terveztük, inkább csak magyar ésszel. A németek együttműködési kultúrája gazdasági területeken – terméképítés, előállítás, szolgáltatás – kifejezetten magas színvonalú. Olyan folyamatokat építenek, és olyan folyamatokban gondolkodnak, amelyek az együttműködésen alapulnak.

Arra számítottunk, hogy a saját lábunkon megállva csak magunkra számíthatunk. Ehelyett nagy az érdeklődés irántunk, amelyet Magyarországon az elmúlt 14 év alatt nem tapasztaltunk. Öt hónap alatt számos networkbe hívták a Kürtöt; Észak-Vesztfália igazságszolgáltatásához igazságügyi szakértői területre, valamint egyetemi oktatáshoz, és gyakorlathoz is. Magyarországon a jó reputációink ellenére az állami, a kormányzati szektorral jószerivel nincs is semmilyen kapcsolatunk – és nem azért, mert a Kürt elzárkózik ettől.

Mindent összefoglalva: a németországi cégindulás pozitívabb lett a tervekhez képest. Nem azért, mert amatőrök vagyunk a tervezésben, hanem azért, mert a magyarországi tapasztalatainkra építettük a tervezést.

Terminal – Milyen szakembergárda dolgozik a német cégnél?

Dr. Kürti Sándor – Vegyesen dolgoznak a szakemberek. A technológiát a magyar szakemberek adják, az értékesítés, és a cégvezetést a németek.

Terminal – Miért pont Németország, és miért pont Észak-Vesztfália?

Dr. Kürti Sándor – Aki számít a világban, az ott van Németországban is. A hely kiválasztásában szerepet játszott, hogy a lehető legtávolabb legyünk a konkurenciától. Emellett ez a terület volt optimális gazdasági szempontból is: gazdag és sűrűn lakott vidék Észak-Vesztfália. A vetélytársak lent vannak délen, Frankfurtban és Münchenben.

Terminal – Voltak akadályok?

Dr. Kürti Sándor – Csupán pénz kellett hozzá. A „kishitűségünk” miatt nehezebbnek gondoltuk, de a német részről semmiféle ellenvetés nem volt. A német kollégák az első pillanattól Kürt érzelműek, lojálisak a céghez. Ez nem minden esetben jellemző Magyarországra, és ezt egy versenyhelyzetben nem sok vállalat engedheti meg magának.

Terminal – Miért kellett új céget alapítani?

Dr. Kürti Sándor – Még 2001-ben jelentkeztek a problémák. Akkoriban egyszerű üzleti modell alapján folytattuk a tevékenységünket: partnerhálózatot építettünk ki Európa 16 országában. A technológia és a fejlesztés Magyarországon volt, a marketing és az értékesítés pedig külföldön működött. Azonban a vetélytársunk pénzhez jutott, és 2001-től elkezdte felvásárolni az adatmentés marketingéléséhez és értékesítéséhez értő partnercégeinket. Ezekben nem volt tulajdonrészünk, de a Kürttel való kapcsolatuk révén értékesek voltak. Viszont egy idő után olyan áron kívántak együttműködni, amit már nem tudtunk megfizetni. Megmaradt jó viszonyban a partnerkapcsolatunk, de annyi pénzünk nem volt, mint amennyit elvártak a további együttműködéshez. Így elvesztettük a svájci, az olasz és a lengyel piacot – hogy csak a legfontosabbakat említsem. Ez nagy érvágás volt.

Ezután jött az ötlet, hogy építsünk céget külföldön – sajátot. Ehhez viszont rengeteg pénz kellett – egy millió euró, míg a partnerhálózat nulla befektetéssel is működött. Mivel a Kürt mindig saját tőkéből gazdálkodott, hosszú időbe telt – másfél-két év -, míg kitermeltük ezt az összeget.

Terminal – További tervek?

Dr. Kürti Sándor – 2004 vége után továbblépünk, annak megfelelően, hogy hogyan alakultak a német cég eredményei. Egy biztos: nem építünk több partnerkapcsolatot, amely nagy haszonnal eladja, amit mi tudunk. A következő célállomás Amerika, majd Kína. Amerikában 2001-ben a szeptember 11-ei terrortámadáskor már bizonyított a Kürt, ezért ott rendelkezünk azzal az előnnyel, hogy az amerikaiak szemében ismertek és hitelesek vagyunk.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom