Connect with us

A víruskészítók csak szeretetre vágynak?

Dotkom

A víruskészítók csak szeretetre vágynak?

Férfi. Számítógép-mániás. Nincsen barátnője. 14 és 34 év közötti életkorú. Képes világszerte káoszt okozni.

A fenti tulajdonságok mind egy célcsoportot jellemeznek – a tipikus vírusíró főbb ˝paramétereit˝ egy antivírus termékekkel foglalkozó cég vezetője festette le a nyilvánosságnak. Jan Hruska, az Egyesült Királyságbeli Sophos vezérigazgatója szerint nem csökkent a víruskészítéssel foglalkozók és az általuk létrehozott kártevők száma – így viszonylag könnyű leírni az ˝átlagos˝ vírusírót. Állítása igazolására példát is felhozott: a nemrégiben elkapott és 2 év börtönbüntetésre ítélt Simon Vallor például 22 éves. ˝Áldásos˝ munkájának eredménye: több mint 27 ezer megfertőzött számítógép a világ 42 országában.

˝Egyáltalán nincsen barátnőjük vagy élettársuk, nem kellően szocializáltak és szinte kényszerszerűen alkotják az önmásoló kódokat. Tulajdonképpen egyféle digitális grafitiként élik meg munkájuk gyümölcsét˝ – mondta Hruska. Annak érdekében, hogy újabb vírusfertőzéseket hozzanak létre és terjesszenek el, a víruskészítők folyamatosan keresik a szoftverekben levő biztonsági hibákat, sebezhetőségeket. ˝Az újabbnál újabb operációs rendszerek újabbnál újabb vírusok megszületésére biztosítanak lehetőséget˝ – közölte Hruska.

Tevékenységük nyomán akár össze is omolhat egy-egy régió internetes élete: a január végén útjára induló Slammer 10-15 perc alatt rohant végig a világon, olyan sikeresen terjedve, hogy a végén már saját szaporodását is lassította az általa kifejtett hatás. A féreg okozta terhelés következtében Dél-Korea lakosainak Internet-hozzáférése drámai mértékben leromlott, s nem egy amerikai bankautomata nem működött rendeltetésének megfelelően. Az SQL szervereket célzó digitális kártevő egyúttal előrevetíti a következő vírusok fő platformját: ez minden bizonnyal a webes szolgáltatásokra használatos .Net lesz – vélte Hruska.

Egymással megosztják tudásukat a víruskészítők, így jöhetnek létre az egy kaptafára készült újabb változatok – jó példa erre a Klez féreg, mely az elmúlt egy év legmutálódóbb vírusa volt. ˝A Klez forráskódja szerte az Interneten elérhető, így szinte tálcán kínált lehetőség annak beszerzése, majd a víruskód módosításával egy új fertőzés útnak indítása. Ez az egyik oka, amiért szinte lehetetlen kiirtani ezeket a kártevőket˝ – fejezte be összefoglalóját a Sophos vezetője.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom