Connect with us

technokrata

Néhány ország sérti az EU belső piacára vonatkozó szabályokat – származási diszkrimináció?

Dotkom

Néhány ország sérti az EU belső piacára vonatkozó szabályokat – származási diszkrimináció?

Az unión belüli gazdasági integráció alapján a szolgáltatások szabad áramlását rendelet szabályozza, ennek értelmében például egy magyar informatikai cég az EU tagországainak bármelyikében nyújthat szolgáltatásokat, így Ausztriában és Luxemburgban is – kivéve, ha alkalmazottja unión kívüli országból származik.

Néhány hónapja az Európai Bizottság keresetet nyújtott be az Európai Bíróságon Belgium, Ausztria és Luxemburg ellen a szolgáltatások szabad áramlására vonatkozó szabályok megsértése miatt.

Ausztria és Luxemburg azért nem felel meg az EU belső piacára vonatkozó szabályoknak, mert korlátozzák más tagországok vállalatait szolgáltatásaik nyújtásában. Az említett két országban ugyanis egy vállalat csak akkor nyújthat szolgáltatásokat, ha alkalmazottjai unión belüli országból származnak – egyéb esetben munkavállalási engedély beszerzésére kötelezett, amely megszerzése korántsem könnyű. A bizottság szerint ez a gyakorlat ellentétes a szolgáltatások szabad áramlására vonatkozó uniós rendelkezésekkel. Így például, ha egy magyar informatikai cég amerikai munkatársát rendeli ki Ausztriában vagy Luxemburgban végzendő szolgáltatásaihoz, akkor jobban teszi, ha meg sem próbálja.

Belgium ellen az EU végrehajtó szerve azért kezdeményezett eljárást, mert míg az ország törvényi úton korlátozza más tagországok vállalatait különféle törzsvásárlói programok működtetésében, addig a honi cégek ilyen irányú tevékenysége felett szemet huny. Ebbe a kategóriába tartoznak a törzsvásárlói programok is, amelyek alapján a fogyasztó vásárlásai után pontokat gyűjthet, s ezeket később különböző javakra válthatja be.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom

Black Friday

Dotkom

Indul a Black Friday hete az Euronics-ban

2019. november 12. kedd

Dotkom

Rekord összegű kártérítést kap a svéd Foreo

2019. november 8. péntek
JunctionX Budapest
red november

Dotkom

Black Friday helyett Red November a Vodafone-nál

2019. november 1. péntek
OTP Simple

Dotkom

Egyre többen vásárolunk mentett kártyaadatokkal

2019. október 31. csütörtök