Connect with us

A Fujitsu kitolta a noteszgépek tárolókapacitásának határát

Dotkom

A Fujitsu kitolta a noteszgépek tárolókapacitásának határát

Új, 80 GB-os, noteszgépekbe szánt merevlemezt mutatott be hétfőn a Fujitsu.

A jelenleg általánosan használt plafont eddig a 60 GB-os merevlemezek jelentették. A Fujitsu noteszgépekbe szánt merevlemezének családja azonban új taggal bővült, így már akár 80 GB-nyi kapacitás is belekerülhet a hordozható számítógépekbe. Hasonló lépésre szánta el magát a Hitachi is a Travelstar 80GN-nel.

Ezen nagy kapacitás elsősorban azon notebookokba szükséges, melyek az úgynevezett desknote kategóriába esnek, azaz átmenetet képeznek az asztali PC és a mobil számítógép között. Az ilyen típusoknál ugyanis elsősorban nem a portabilitás, hanem a tudás és a teljesítmény számít. Az új modellek pedig egy DVD-íróval felszerelt noteszgépben minden kívánalomnak megfelelnek. (Ez azonban anyagi, méretbeli és energiaigénybeli megfontolások miatt még mindig jócskán alatta marad az asztali 120-200 GB-os csúcsmodellek teljesítménye alatt.)

Úgy érte el a bővítést a Fujitsu, hogy a merevlemezben található tányérok adatsűrűségét növelte meg; azaz ez a lépés nem igényelte extra tányérok hozzáadát. Ennek következtében majdnem 70 gigabitet képes eltárolni magában az eszköz egy négyzetinches területen – azaz tányéronként 40 GB-ot.

A Fujitsu új MHT családjának tagjai a következő kapacitásokkal bírnak: 20, 30, 40, 60 és 80 GB. A gyorsabb, 5400-as rpm-mel bíró típusokhoz képest a maximális kapacitást nyújtó modellekben levő lemezek ˝csak˝ 4200 fordulatot tesznek meg percenként. Árazásról nem érkezett információ.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom