Connect with us

A világ második legkönnyebb noteszgépe

Dotkom

A világ második legkönnyebb noteszgépe

Az Sharp Actius MM10-ese már bemutatkozott pár hónapja a távol-keleten, most azonban a világ más táján is hozzáférhetővé vált az extrém könnyű noteszgép.

A tavaly őszi Comdexen került bemutatásra a japán piacra szánt Muramasa. Ez a típus most már nem csak a távol-keleti ország lakosai számára vásárolható meg: a Sharp bejelentése szerint a világon máshol is elérhetővé vált – csak éppen Actius MM10-es néven. A még másfél centi vastagságot sem produkáló noteszgép elsősorban kicsiny méretének és tömegének köszönhetően tűnik ki a mezőnyből. Greg Nakagawa, az amerikai Sharp elnöke szerint ez a világon a második legkisebb notebook (érhető okokból nem nevezte meg az elsőt – csak annyit tudni, hogy ez Panasonic gyártású).

Az 1 GHz-es Crusoe processzor Transmeta gyártmány: ennek köszönhetően mind az energiafogyasztás, mind a fizikai helyigény alacsonyan tartható. Emellett azonban nincsen szükség kompromisszumokra: operatív tára 256 MB-nyi memóriát tartalmaz. Háttértára egy 15 GB kapacitású merevlemez, s még beépített Wi-Fi modullal is rendelkezik. A 10,4 colos TFT LCD-vel felszerelt noteszgép körülbelül 2 és fél órán keresztül üzemképes a beszerelt akkumulátoráról.

Az egy kilogrammos határ alatt maradó tömegű Actius-t a Sharpsync nevű szoftverrel együtt szállítják, mely az Iomega programjára alapul. Ennek révén az MM10-es tulajdonosa könnyen és gyorsan szinkronba hozhatja noteszgépe és asztali számítógépe között az adatokat. Nakagawa elmondása szerint a szoftver úgy viselkedik, mintha egy külső merevlemez meghajtó lenne csatlakoztatva a hordozható PC-hez.

A noteszgép ára 1500 dollár.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom