Connect with us

Szigorodó büntetés – öt év börtön a hackereknek

Dotkom

Szigorodó büntetés – öt év börtön a hackereknek

Az Európai Unió igazságügyi minisztereinek megállapodása szerint péntektől jóval komolyabban sújthatják a digitális károkozók, betörők ténykedését.

Az Egyesült Államokban történt támadások után a világon mindenhol komolyabban foglalkoznak az elektronikus biztonság kérdésével (is). Ennek következményeként szigorúbb bánásmódot szeretne a világ a hackerek számára – az Európai Unióban ez nemrég alakot is öltött egy törvény formájában. Pénteken ugyanis megállapodásra jutottak az EU igazságügy-miniszterei. Eszerint legalább 2, de akár 5 év börtönbüntetés elé néz az, aki vét a szabályok ellen.

Antonio Vitorino, az Unió igazságügyi megbízottja kinyilvánította az EU igényét, miszerint egységes és szigorú szabályzásra van szükség. A jelenleg még 15 országból álló Unió minden államának vannak ugyan törvényei a cyberbűnözés visszaszorítása érdekében – ám ez most egységessé válik.

Ki számít hackernek? Mindenki, aki illegálisan jut be egy számítógépes hálózatba vagy szerverre. Azok is ezen büntetőkategóriába esnek, akik vírust vagy egyéb digitális kártevőt küldenek (kérdés, hogy ez mennyire vonatkozik azokra, akik csak ártatlanul terjesztik – köszönhetően a legtöbb vírusban megtalálható automatikus szaporodási funkciónak).

Itthon egyébként 2002. áprilisa óta szintén kiszabható börtönbüntetés a fenti tevékenységet végzőkre – igaz, itthon (egyelőre) kisebb kitételek elé néz a cyberbűnöző: maximum két évet kaphat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom