Connect with us

Hirdetés

technokrata

A France Télécom rendezi a MobilCom adósságát

Dotkom

A France Télécom rendezi a MobilCom adósságát

A France Télécom eredményei javultak, így amellett, hogy rendezi a MobilCom adósságát, még tőkét is emel.

Most bizony sokan vesztettek fogadást, ugyanis senki nem gondolta volna, hogy valaha is rendezi a 28,5 százalékos tulajdonban lévő német MobilCom adósságát a France Télécom (FT). Egy nemrég meghozott döntés szerint ugyanis a francia távközlési konszern 4,85 milliárd euró értékben részvénnyé konvertálható kötvényeket bocsát ki a MobilComnak hitelező bankok részére, emellett 1,255 milliárd euró értékben FT-részvényekhez jutnak a MobilCom szállítói, az Ericsson és a Nokia is.

A súlyos veszteségekkel küzdő német mobilszolgáltató hosszú hónapokon keresztül bankhitelekből volt kénytelen finanszírozni működését, és a részben kiépített UMTS-hálózatának eladásával próbálta csökkenteni adósságait. Korábbi lapjelentések szerint a France Télécom átvállalta a német MobilCom adósságainak egy részét, mely során felszámolta volna a német mobiltelefon szolgáltatóban lévő tulajdonhányadát. Az akkori ígéretek szerint a francia távközlési vállalat a MobilCom 4,7 milliárd eurós tartozásának egy részét úgy rendezte volna, hogy a tulajdonában lévő 28,5 százalékos részvénypakettet átadja a hitelező bankoknak, akik később a tőzsdére vihetik az értékpapírokat.

A hitelező bankokkal kötött egyezmény szerint ugyanis a France Télécom köteles jótállni a MobilCom adósságaiért, és rendelkezésre kell bocsátania a német vállalatnak a harmadik generációs (UMTS) rendszer kiépítéséhez szükséges tőkét, azaz legalább százmillió eurót. Mivel az FT nagyjából 15 milliárd euróra növelte EBITDA-eredményét 2002-ben, míg adósságállományát az év végére 68 milliárd euróra sikerült csökkentenie, így már készen áll a németországi UMTS-hálózat kiépítésével kapcsolatban felmerült költségek vállalására, de korlátot szab minden más pénzügyi segítségnek.

A France Télécom legutóbbi közgyűlése 99,88 százalékos arányban megszavazta a tőkeemelést, 30 milliárd euróig bezárólag.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés