Connect with us

technokrata

Rádióhullámok helyett infravörös sugárzás – nagyobb biztonság

Dotkom

Rádióhullámok helyett infravörös sugárzás – nagyobb biztonság

Kutatások folynak az infravörös sugár jeltovábbításában rejlő lehetőségek irányában, melynek eredményeképpen egy, a jelenleg használt technológiánál olcsóbb és biztonságosabb megoldás születhet meg.

A napjainkban használt WLAN (wireless local area network) technológiák egyik legnagyobb sarokköve a biztonság nem megfelelő szintje. Ezt szoftveresen természetesen lehet javítani, azonban egy most folyó kutatás során egy másik megoldást próbálnak megvalósítani.

Angliában, egészen pontosan a Warwick Egyetemen zajlik a projekt, melynek vezetője Roger Green, az iskola elektronikus kommunikációs rendszereinek professzora. Green és csapata létrehoztak egy olyan antennát, mely egy olyan optikai összpontosítóval rendelkezik, ami 90 fokos szögben képes az infravörös sugárzások érzékelésére.

Az infravörös jelek működése hasonlít a 802.11b WLAN hozzáférési pontok által használt eljáráshoz, ámde biztonságosabb annál. Az infravörös sugarak ugyanis jobban irányíthatók, így megelőzhető, hogy illetéktelenek megszerezhessék a jeleket, és így bizalmas adatokat. Ráadásul, mivel 10 GHz-es sávszélességen működik a technológia, nem jelentkezik interferenciás probléma.

Az épületeket vagy noteszgépeket, mobiltelefonokat, PDA-kat is összekötni képes technológiát Green versenyképes alternatívának tartja a jelenleg használt rendszerekkel szemben. Mivel a kutató által fejlesztett megoldás nem igényel sávszélesség licencelési díjakat, ezért alkalmazása költségkímélőbb, szemben a jelenleg használatos rádiófrekvenciás termékekkel.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle