Connect with us

technokrata

OM – Cisco együttműködési megállapodás

Dotkom

OM – Cisco együttműködési megállapodás

Az Oktatási Minisztérium és a Cisco Systems egyránt felismerte, hogy az információs technológiai szektor forradalmi ütemű változása miatt az informatikai szakemberek képzését a hagyományos értelemben vett közoktatási módszerekkel nem lehet megvalósítani. A most kötött együttműködési megállapodás a Cisco Hálózati Akadémia Program további bővítését hivatott elősegíteni.

Dr. Magyar Bálint oktatási miniszter és John Chambers, a Cisco Systems Inc. elnök-vezérigazgatója az egyesült államokbeli San Jose-ban együttműködési megállapodást írt alá az informatikai hálózati szakképesítést nyújtó Cisco Hálózati Akadémia Program (Cisco Networking Academy Program, CNAP) további bővítéséről. A szerződés alapján sor kerül a CNAP 5-8. szemesztereinek magyarországi bevezetésére, továbbá a Cisco Learning Institute (CLI) ingyenesen az Oktatási Minisztérium rendelkezésére bocsátja az általa kifejlesztett Virtuoso online oktatási keretrendszer használati jogát.

A Cisco Hálózati akadémia 5-8. szemesztereinek bevezetésével a nemzetközileg elismert hazai hálózati szakemberképzés újabb szintje valósul meg, a program elvégzésével a hallgatók felsőfokú, Cisco Certified Networking Professional Certificate képesítést szerezhetnek. A Minisztérium rendelkezésére bocsátott Virtuoso online oktatási keretrendszer, amelyre a Cisco Hálózati Akadémia Program is épül, lehetővé teszi elektronikus oktatási anyagok, online tartalmak kifejlesztését, folyamatos frissítését és terjesztését a résztvevő iskolák számára. Az új, elektronikus oktatási anyagok a bevezetés első, hat hónapos szakaszában mintegy 40 középiskola 2000 diákja számára válnak elérhetővé. A rendszer bevezetése 2003. tavaszán kezdődik.

Az együttműködési megállapodásban a Cisco Systems vállalta az e-tanulási megoldások és stratégiák megvalósítása terén felhalmozott szakértelmének és tapasztalatának átadását. Továbbá a Cisco támogatja a Minisztérium által kezdeményezett távoktatási programokat és projekteket, különös tekintettel a Sulinet Expresszre.

A most megkötött megállapodás előzménye az Oktatási Minisztérium és a Cisco között kialakult együttműködés, melynek keretében 1998-tól sor került a Cisco Hálózati Akadémia Program (Program) hazai bevezetésére. A Program a Magyarországon tapasztalható nagymértékű hálózati szakemberhiány csökkentését segíti elő. A bevezetés első szakaszaként – hazánkban először internetes távoktatás formájában – minden 16. életévét betöltött diák a nemzetközi szabványoknak megfelelő, univerzális és semleges hálózati szakdiplomát szerezhet, amely az Országos Képzési Jegyzékbe bekerülve államilag elismert, „Informatikai hálózati rendszertelepítő” elnevezésű szakképesítéssé vált.

„A Cisco Systems filozófiája szerint a XXI. század két legfontosabb tényezője az internet és az oktatás. A Cisco Hálózati Akadémia Program e filozófia jegyében született, és nagyon nagy örömömre szolgál, hogy Magyarországon ilyen szoros együttműködést tudunk megvalósítani a kormányzattal ezen a területen.” – mondta Budafoki Róbert, a Cisco Systems Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Minisztérium és a Cisco sikeres magyarországi együttműködése, valamint egyéb magánszektorbeli társaságok támogatása révén a Programban résztvevő magyar oktatási intézmények száma 54-re nőtt, és jelenleg 1500 diák tanul a Program keretében. A Minisztérium központi forrásokból 16 új Akadémiát szerelt fel a CNAP bevezetéséhez szükséges laboratóriumi berendezésekkel.

„A Cisco Hálózati Akadémia Programban használt oktatási keretrendszer lehetővé teszi azt is, hogy az intenzíven beinduló digitális tananyagfejlesztés egy olyan szoftverrendszerre épüljön, amely a tananyagok legszélesebb körű elérését és felhasználását teszi lehetővé az Interneten. E nélkül nem képzelhető el, hogy az informatika egyfajta iskolai „technikai” tantárgyból a digitális kultúra megalapozójává váljon.” – nyilatkozta az aláírást követően Dr. Magyar Bálint oktatási miniszter.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle