Connect with us

technokrata

Elkelt a Vivendi Telecom Hungary – áron alul?

Dotkom

Elkelt a Vivendi Telecom Hungary – áron alul?

Az American International Group és a GMT Communications Partners vette meg a Vivendi Telecom Hungary-t – értesült a Népszabadság. A cégek a hét második felében jelentik be a tranzakciót hivatalosan.

A Népszabadság információja szerint az American International Group és a GMT Communications Partners Limited vette meg Magyarország második legnagyobb telefontársaságát, a Vivendi Telecom Hungary-t (VTH). A cégek a hét második felében jelentik be hivatalosan az adásvételt. A Vivendi Universal (VU) 450 millió dollárra tartotta magyar leányvállalatát, a hírek szerint azonban ennél kevesebbet fizetnek érte.

A francia VU pénzügyi nehézségei miatt számos érdekeltségét kínálja/kínálta megvételre, így az értékesítendő cégek listáján a magyar Vivendi is helyet kapott. Mint ismeretes az eladó sorban lévő Vivendi Telecom Hungary iránt kizárólag kockázati tőkések érdeklődtek, minden bizonnyal azért, mert jó cash-flow generáló képességet láttak a magyar leányban. A hazánkban is tapasztalható korlátozott növekedési lehetőségek viszont távol tartották a szakmai befektetőket. Az elsősorban biztosítási szektorból ismert American International Group (AIG), valamint az angol távközlési befektetési társaság, a GMT Communications Partners már külön-külön is hírbe került a VTH-val, így a két vállalat összefogása kevésbé meglepő a piac számára. (Az AIG-nek több magyar leányvállalata is van már, érdekelt az itteni biztosítási és ingatlanpiacon.)

A Vivendi Telecom Hungary a Matáv után Magyarország második legnagyobb vezetékes távközlési szolgáltatója, piaci részesedése a bekötött fővonalak számát tekintve 12 százalékos. A Vivendin és a Matávon kívül a vezetékes telefonpiacon jelen van még két-két százalékos részesedéssel az Emitel, valamint a Monortel, illetve öt százalékkal a Hungarotel. A Vivendi Telecom Hungary irányítása alá egy hat megyére kiterjedő helyi közcélú távbeszélő-szolgáltatást nyújtó részleg, a V-fon; egy országos adatátviteli szolgáltatást nyújtó ágazat, a V-com; valamint országos Internet-szolgáltató, a V-net tartozik. A társaság közel félmillió vezetékestelefon-előfizetőt szolgál ki, és több mint 12 ezer ügyfelet lát el az ország minden pontján üzleti kommunikációs szolgáltatásokkal. A VTH befektetői csoport tagjaként eddig közel 550 millió dollár értékű beruházást hajtott végre Magyarországon. A vállalatcsoport közel 1.250 munkatársat foglalkoztat.

A Vivendi mellett a PanTel is vevőre vár: immáron második éve eladó az adat- és a hangszolgáltatás területén egyaránt jelen levő, országos üvegszálas hálózattal rendelkező távközlési társaság. A cég fő tulajdonosának, a holland KPN-nek egyébként már nem is olyan sürgető a PanTel eladása, ugyanis az anyacégnek sikerült kilábalnia korábbi pénzügyi nehézségeiből, és a tavalyi évet már nyereséggel zárta. Esélyes vevő lehet a PT Invest (KFKI), illetve az AIG.

A Népszabadság szerint amennyiben a PanTelt is az AIG venné meg, akkor esetleg megkezdődik a magyar távközlési piac konszolidációja, és előfordulhat, hogy a Vivendi, a PanTel és utóbbi tulajdonában levő Novacom társaságok összefogásával komoly konkurenciája akadhat a Matávnak. Ezzel talán a lakossági telefonpiacon is megkezdődhet a verseny az ügyfelekért.

Ám attól, hogy a VTH elkelt, még nem kell jelentős változásra számítani a magyar távközlési piacon, egy egyszerű(?) tulajdonosváltás ugyanis nem indítja be a piaci versenyt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek