Connect with us

technokrata

Kábelek helyett égi jelek – újabb műholdak csillognak odafent

Dotkom

Kábelek helyett égi jelek – újabb műholdak csillognak odafent

Az Ariane-4 hordozórakéta által pályára állított távközlési műhold elfoglalta végleges, geostacionárius pályáját, emellett az orosz navigációs szatellitek is a helyükre kerültek az év végére.

December hónapban többször is, valamilyen kommunikációs célt szolgáló műholdat hordozó rakéta hasította a Föld atmoszféráját. Az új, 5-ös típusú Ariane rakéta kudarca után az év utolsó havának felén fellőtt Ariane-4 hordozórakéta által pályára állított távközlési műhold immáron sikeresen elfoglalta végleges, geostacionárius (a Földhöz viszonyítva álló helyzetű) pályáját.

Az Ariane-5 még a hónap elején két műholdat szállítva sikeresnek tűnő indulás után felrobbant, és 120 kilométeres magasságból az Atlanti-óceánba zuhant, míg a francia guyanai Kourouból indított Ariane-4 a 4,7 tonnás, holland NSS-6 távközlési műholdat szállította, és 21 perccel a fellövés után a tervezett pályára juttatta. Az NSS-6 Ázsia, Ausztrália, Dél-Afrika és a Közel-Kelet irányában biztosít majd távközlési összeköttetést Európából, a tervek szerint 14 évig. Ezt volt az Ariane-4 utolsó előtti indítása.

Még Karácsony előtt három orosz navigációs műholdat is fellőttek a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból. A felbocsátott szatellitek az orosz GLONASS navigációs rendszert hivatottak szolgálni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák