Connect with us

Hirdetés

technokrata

Amerikai hadseregtől leselejtezett PC-k a rászorulóknak – felújítva, legalizált szoftverekkel

Dotkom

Amerikai hadseregtől leselejtezett PC-k a rászorulóknak – felújítva, legalizált szoftverekkel

Épül az információs társadalom: a Somogy Megyei Önkormányzat az amerikai hadseregtől leselejtezett, jogtiszta szoftverekkel felszerelt, és korszerűsített számítógépeket adott át rászorultaknak.

Az amerikai hadseregtől kapott számítógépeket a Somogy Megyei Önkormányzat. Az állami szerv jogtiszta magyar nyelvű szoftverekkel és tartozékokkal látta el a berendezéseket, amelyeket a felújítás után főként egyesületeknek és iskoláknak ajándékozott. A 35 számítógép utolsó darabját a felsőmocsoládi általános iskola egyik rászoruló tanulója vehette át a Megyei Közgyűlés elnökétől.

Mint ismeretes, az oktatási tárca határozott törekvése, hogy 2006-ra minden tizedik iskolás számítógéphez és 3 éven belül minden iskola multimédiás teremhez, illetve pedagógus otthoni számítógéphez jusson. A megfelelő összetételű és minőségű információs társadalom kialakulásához ugyanis fontos, hogy a gyerekek az informatika rendszerében gondolkodjanak, s az ehhez szükséges készségeket mielőbb elsajátítsák. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő infrastruktúra biztosítása, amely nélkül a digitális tananyagok sem hasznosulnak.

Az információs társadalom kiépítésének jelenlegi egyik legnagyobb akadálya, hogy Magyarországon az otthoni számítógépek száma alacsony és részben emiatt az Internet-ellátottsági arány is minimális. Kovács Kálmán miniszter szavaival élve: „az EU-országokhoz képest, de még a régiónkba tartozó tagjelölt országok közötti rangsorban is egyre hátrébb szorulunk”.

A helyzet javítása érdekében a hon atyái különféle kedvezményekkel próbálják elősegíteni a társadalom számítógéphez jutását: az otthoni számítógépek elterjedése érdekében a társasági törvény hatálya alá eső vállalkozások a tervek szerint másként számolhatják el a megvásárolt számítástechnikai eszközök teljes beszerzési értékét. Lehetséges megoldásként felvetődött az is, hogy a munkaadó mentesülne a munkavállaló számára otthoni használatra biztosított számítógép SZJA-költségei alól, emellett a szélessávú Internet érdekében minden, 3 milliárd forintot meghaladó fejlesztési program esetén 50 százalékos adókedvezmény járna a beruházás évében. Emellett a kormány indítványozta, hogy a pedagógusok, oktatók, hallgatók és azon magánszemélyek, akiknek gyermeke nappali iskolai oktatásban vesz részt, csökkenthessék adójukat az adott évben számítógépre, számítástechnikai eszköz megszerzésére fordított összeggel.

Az oktatási tárca vezetőjének számításai szerint a jövőre beinduló Sulinet Express elnevezésű felgyorsított programnak köszönhetően 2004-2005-re Magyarország összes oktatási intézménye nagy sávszélességű Internet eléréssel rendelkezhet majd. Az iskolák eszközparkjának fejlesztése érdekében a minisztérium évi 20 ezer új számítógépet szánna.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés