Connect with us

technokrata

Az információs társadalom polgárainak digitális generációját megvalósító IBM KidSmart program – a Te

Dotkom

Az információs társadalom polgárainak digitális generációját megvalósító IBM KidSmart program – a Te

Az információs társadalom az óvodában kezdődik
– az IHM és az IBM óvodásoknak kialakított számítógépeket adott át Zircen.

December 18-án, szerda délután, Zircen a Benedek Elek óvodában Dr. Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára és Dr. Dietrich Rössner, az IBM Magyarországi Kft. vezérigazgatója átadta az IBM „KidSmart – az információs társadalom az óvodában kezdődik” programjának első számítógépeit. Ezzel kapcsolatban faggatta a Terminal Dr. Csepeli Györgyöt:

Terminal – Miért van szüksége ma Magyarországnak az ilyen és ehhez hasonló programokhoz?

Dr. Csepeli György – Az információs társadalom felépítése az egész magyar nemzetnek az ügye – határokon belül és határokon kívül egyaránt. Mert ha az információs társadalom alapstruktúrái, az ehhez szükséges készségek nem alakulnak ki, akkor Magyarország európai uniós beilleszkedése nem optimális.

Terminal – Mi a célja a programnak?

Dr. Csepeli György – Egy olyan új generáció létrehozása, amely összefűzi a határokat. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium ezen program segítségével az információs társadalom polgárainak digitális generációját szeretné megalapozni az IBM-mel, az oktatási tárcával, az önkormányzatokkal és az óvodákkal közösen.

Terminal – Hogyan csatlakozhatnak a társadalom azon tagjai az információs társadalomhoz, akik már túl vannak az óvodás koron?

Dr. Csepeli György – A Sulinet program, melyet az Oktatási Minisztérium ebben az évben Express sebességre kapcsolt, fogja ellátni az iskolákat a szükséges eszközökkel és tartalmakkal, amelyek bizonyos értelembe véve folytathatják azt az óvodai szocializációt, amit ez a program kezdett el. Természetesen mindig vannak olyanok, akik később jöttek…

Terminal – Ki finanszírozza a programot?

Dr. Csepeli György – Ebben az évben és a következő év elején az IBM-nek a segítségével valósul meg a program. Jelenleg egy kísérleti fázisban vagyunk, egy monitorrendszert szeretnék működtetni, és meg szeretném nézni, hogy konkrétan milyen készségek és milyen fejlemények köthetők ehhez a programhoz, melyek az előnyök. Ha az eredmények meggyőzőek, akkor a jövő évi költségvetésből lesz rá lehetőség, hogy meglehetősen nagy számban elkezdjük a programnak a bővítését.

Terminal – Hol fog megállni, befejeződni a program?

Dr. Csepeli György – Végső célom, hogy az országban minden óvodában ilyen típusú program legyen – két éven belül.

Terminal – Mi alapján rangsorolják az óvodákat?

Dr. Csepeli György – A hátrányos helyzetből megyünk az előnyösebb felé. Rendelkezem egy olyan listával, amelyre az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések kerültek fel. Az ország keleti részéből, valamint Baranya megyéből megyünk befelé, itt vannak igazán hátrányos helyzetű óvodák, de Pest vonzáskörzetében, például Ócsán sem megfelelőek a viszonyok.

Terminal – Miért esett elsőként a választás Zircre?

Dr. Csepeli György – Számomra Zirc a jelképe annak, hogy Magyarország sosem vált el Európától.

A KidSmart program az IBM legnagyobb jótékonysági kezdeményezése utóbbi években, melyet most Magyarországon is elindított az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal valamint az Oktatási Minisztériummal együttműködve. A “KidSmart” keretében gyermekeknek készített, biztonságos, színes, ütésálló, “kakaóbiztos” és a kicsik méreteire szabott házzal és bútorzattal ellátott korszerű számítógépeket adományoz óvodáknak, s a gépekhez magyar nyelvű készségfejlesztő alkalmazásokat biztosít.

Idén karácsonykor, a program első lépcsőjében 30 gépet ajándékoz az IBM, elsősorban vidéki óvodáknak, melyet jövőre további 120 gép követ.

Az eredményeket, a gyermekek fejlődését pedagógiai szakemberek értékelik. A program elsődleges célja, hogy azok a gyerekek is megtanulhassák a számítástechnikával kapcsolatos alapkészségeket és fogalmakat, akiknek családjában otthon még nincsen számítógép. A 3-7 éves gyerekek számára készült szoftverek segítségével pedig koruknak megfelelő, játékos formában ismerkedhetnek meg a számítógéppel.

Az IBM pedagógiai szakemberekkel szoros együttműködésben tervezte és indította útjára 1998-ban a KidSmart óvodai tanulóprogramot, s 2001-ben a Cambridge-i Egyetem vizsgálata azt mutatta, hogy a gyermekek koncentráló-képessége, valamint a tanítás és tanulás minőségi szintje jelentősen javult az új eszközök segítségével. A program előnyeinek még szélesebb körű kiterjesztése érdekében az IBM létrehozta a KidSmart early learning honlapot (kapcsolódó linkek), képzett oktatók közreműködésével. A honlap külön fejezetet szentel a szülőknek; útmutatást ad, miképp lehet hatékony otthoni tanulásra ösztönözni a gyermekeket. Egy másik fejezet a pedagógusok számára készült és azt vázolja, hogyan használhatják fel legjobban a technológiát az oktatási intézményekben folyó tanítás elősegítésére. A honlap a jövő év elejétől magyar nyelven is elérhető.

Az első fázisban a következő helységek óvodái kapnak KidSmart számítógépeket: Nyíracsád, Vámospércs, Zirc, Szigetvár, Doboz, Sarkad, Békés, Szakcs, Dombóvár, Ináncs, Sóstófalva, Budapest VIII.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle