Connect with us

technokrata

Első repedések a szigorú szerzői jogi törvényen – a digitális hidegháborúban Oroszország győzött!

Dotkom

Első repedések a szigorú szerzői jogi törvényen – a digitális hidegháborúban Oroszország győzött!

A már másfél éve tartó jogi csatározás arról szólt: az amerikai szerzői jogok védelmében született DMCA megsértése mennyire komoly következményekkel járhat, ha az elkövetőnek nem a szándékos károkozás a célja. Jelentős győzelem született az ügyben.

Még tavaly decemberben érte szinte villámcsapásként a letartóztatás Dimitrij Sklyarovot, aki az orosz ElcomSoft egyik, az Adobe eBook programja szerzői jogvédelmének kikerülésével másolatot készítő programján dolgozott, illetve prezentációt tartott az Egyesült Államokban. Azóta már több felvonása is volt az ügynek: a bebörtönzött szláv kóder hazamehetett Oroszországba, s az Adobe megvádolta az ElcomSoftot is. Nemrég újra az USA-ba utazott Sklyarov, ugyanis megkezdődött a tárgyalás.

Miért készítették el az oroszok ezt az alkalmazást? Sklyarov azzal érvelt, hogy nem csak a profitszerzés célja motiválta őket, hanem az is, hogy demonstrálják a PDF állományok védelmének gyengeségét. Az ezt is figyelembe vevő esküdtek döntését az ügyet vezető bíró kihirdette, és ebben az ElcomSoft javára billent a mérleg nyelve: az orosz céget felmentette mind az öt vád alól.

Az esküdtek vezetője, Dennis Strader közölte a bíróságon, hogy az esküdtek egyöntetűen úgy vélik, az ElcomSoft terméke illegálisnak minősíthető, ugyanakkor azt is kijelentették, szerintük az orosz fejlesztőcég nem a DMCA törvény tudatos megsértésére törekedett. Joseph Burton, a védelem képviselője úgy nyilatkozott az ítélet után, hogy az utóbbi idők egyik legfontosabb győzelme született a bíróságon – ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy ez nem jelenti azt: a szoftverfejlesztőknek ne kellene figyelembe venni a törvényeket. Mindenesetre a DMCA-n esett első résnek nevezte a pert.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle