Connect with us

technokrata

Digital Community Center Miskolcon – a HP újabb beruházása a ´digitáis szakadék´ felszámolásáért

Dotkom

Digital Community Center Miskolcon – a HP újabb beruházása a ´digitáis szakadék´ felszámolásáért

A Miskolci Egyetemen múlt hét végén felavatták a HP, a Fondazione Eni Enrico Mattei és a Tigáz közös projektje keretében létrehozott Digital Community Centert. A központ célja, hogy a digitális írástudás oktatásával környezettudatos magatartásra nevelje a fiatalokat és a régió lakosságát.

Az Egyesült Államokban, 2000 áprilisában indult HP Digitális Falu és Közösségi Centrum program a HP tágabb, a digitális szakadék áthidalására irányuló erőfeszítéseinek, az úgynevezett “e-inclusion” kezdeményezés része. A HP jövőképe szerint Földünk minden lakója részesülhet az új digitális korszak társadalmi és gazdasági előnyeiben.

2002 és 2003 során a HP további központokat nyit majd Európa, a Közel-Kelet és Afrika (EMEA) országaiban. A HP az EMEA régió informatikailag elmaradott településein már több, hatékonyan működő, sikeres digitális falut nyitott meg: a ghánai Kumasiban (Ashanti királyság), a dél-afrikai Dikhatole-ben (Johannesburg környékén), illetve Franciaországban, a Párizstól északra elhelyezkedő Seine-St-Denis-ben.

Amikor kiválasztja a Digital Community faluk és központok helyszínét, a HP olyan közösségeket keres, amelyek alkalmasak egy hatékony közösségi hálózat kialakítására, megfelelő erőforrásokkal rendelkeznek a projekt támogatására, vezetőik átgondolt közösségfejlesztési tervet dolgoztak ki, és rendelkeznek minden, a hálózat hosszú távú működtetéséhez szükséges jellemzővel.

A miskolci Community Center

A miskolci Digital Community Center célja egy olyan technikai információs központ létrehozása, amely a helyi közösség léte szempontjából fontos kérdésekkel foglalkozik, s az online oktatás kulturális centrumaként szolgál. Az oktatási intézmények infrastrukturális hiányosságait (például a multimédiás könyvtárak hiányát) kiküszöbölve modern technikai eszközöket tesz elérhetővé, növeli a fiatalok érdeklődését az informatika iránti, hozzájárul ismereteik bővítéséhez, valamint biztosítja környezettudatos oktatásukat.

A projekt központi feladata, hogy a HP támogatásával magas technikai színvonalú oktatóközpontot hozzon létre a kiválasztott terület lakosai számára, és azt a jelenlegi európai normáknak megfelelően új készségek elsajátításához szükséges hardverekkel szerelje fel. A projekt alapeszméje, az úgynevezett “e-inclusion” alapján kialakított oktatóközpontban lehetőség nyílik civilszervezetek bevonásával a kreatív szellemiség, a térség saját jövőképének megvalósítására. A központ katalizátorként működve elősegíti a közösség szempontjából fontos kezdeményezések koordinálását, s egyben kaput jelent a világ hasonló problémákkal, kihívásokkal rendelkező közösségei felé. Az így kialakuló virtuális partnerség révén immár világméretű kommunikáció indulhat meg, melyet már nem gátolnak határok, kultúrák és időzónák.

A HP e-Inclusion programja

Az “e-Inclusion” a HP jövőképe, egy olyan világ, ahol minden ember hozzáfér a technológiai eszközökhöz, így tanulhat, dolgozhat, és élvezheti a kommunikáció és szabad információáramlás minden előnyét. A program célja, hogy a technológia, az oktatás és a közösségépítés eszközeivel minden embernek hozzáférést biztosítson a számára hasznos információkhoz, s lehetővé tegye készségei fejlesztését. A HP mind üzleti, mind jótékonysági kezdeményezésivel bizonyítja elkötelezettségét az e-Inclusion jövőkép valóra váltása mellett.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle